Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Sneseme mezinárodní konkurenci

Sneseme mezinárodní konkurenci

S pořadatelem Zdeňkem Hanzálkem o veterinárním kalendáři a výstavě pro všechny

MVDr. Zdeněk Hanzálek, Ph.D.

Pořadatel výstavy Vetfair.

Privátní veterinární lékař, v Hradci Králové provozuje veterinární kliniku a ošetřovnu, v nich pracuje 7 lékařů, 4 sestry.

Jakých výhod této akce si nejvíc ceníte?

Je to událost číslo 1 v kalendáři každého veterináře. Hradec Králové se díky ní stal “veterinárním městem”, víc už je skrze veterinářství slavnější pouze Brno, kde je univerzita.

Co vás vedlo k nápadu pořádat veterinární veletrh?

Navázal jsem na dřívější akce, na kterých jsem se už podílel. Roli hraje i vhodné prostředí, kongresové centrum, tak akorát pro nás. V případě potřeby – kdyby přibyly nějaké další doprovodné akce, mohli bychom obsadit ještě další patro. Díky pořádání seminářů pěti odborných asociací realizujeme doprovodný program. Do odborné náplně ale nezasahujeme, pouze jeho pořadatelům poskytujeme sál.

Chtěli byste být i mezinárodně slavní?

Máme pocit, že jsme. Jednak naši vystavovatelé jsou z 60 až 70% v zastoupení zahraničních firem, na doprovodném programu se podílejí i Slováci, Poláci, Angličané i jiní. Informují o praxi z celého světa. Mohu naši akci porovnat s kongresem vet. lékařů WSAVA, který se konal na podzim v Praze a naše úroveň je podobná.

Navíc tu rozdáváte knihy…

To je takzvané Modré vademekum, každé 3 roky je distribuujeme pro členy Komory zdarma. Je to 2700 kusů. Slouží jako prezentační materiál lékáren a dalších firem, je to nejdůležitější veterinární inzertní médium.

Jak dlouho takovou akci připravujete?

Těším se pokaždé na to, že příští rok už bude kratší a lehčí příprava. Mnoho věcí už má svou tradici, stále stejní vystavovatelé nijak nemění své pozice v prostoru. Ale během přípravy pak vždy vidím, že je tolik práce, že musím sám spíš přidat a také přibrat pomocníky. Propozice vystavovatelům odesíláme před vánocemi, v lednu je uzávěrka a vlastní práce začne asi 2 měsíce před výstavou.

Padl tu názor, že přednášky jsou drahé.

To ale nemá s výstavou co dělat, to je věc těch pořadatelů. Program vedený odbornou asociací je navíc podle mého názoru zaštítěný odborníky, nejedná se o komerční akce, takže si myslím, že ceny jsou v pořádku. V porovnání s ostatními komerčními semináři, které pořádají komerční firmy, drahé nejsou. Navíc – na naši akci – na samotnou výstavu – se neplatí žádné vstupné, i katalog mají návštěvníci také zdarma.

Líbí se mi, že sem smějí chodit psi.

Jasně, když nedáme vstupné pro lidi, tak ani pro psy. Prostě je sem volný vstup i pro zvířata. Tato akce má totiž výjimku od vedení kongresového centra. Můžete za rok klidně přijít s křečkem v kapse. Křečci sem chodí bez náhubku.

Téma připravila Pavla Hobstová