Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

PRVNÍ DNY DIROFILARIÓZY V EVROPĚ

PRVNÍ DNY DIROFILARIÓZY V EVROPĚ

Konference First European Dirofilaria Days (FEDD) se konala ve dnech 22. – 25. 2. 2007 na Fakultě veterinárního lékařství v Záhřebu. Tuto konferenci uspořádali kolegové z Chorvatska a Itálie, zejména profesor Albert Marinculić či profesor Claudio Genci, který konferenci zahájil přednáškou o šíření dirofilariózy v Evropě. Klimatické změny, společně se vzrůstajícím pohybem psů a koček po celé Evropě, způsobují neustálé rozšiřování oblastí vhodných pro šíření dirofilárií a zvyšují riziko infekce zvířat i lidí. Zároveň kladení většího důrazu na welfare zvířat a zlepšující se sociální i ekonomická situace mnoha zemí vede k nárůstu počtu (a větší informovanosti) majitelů domácích zvířat. Tito majitelé věnují stále větší pozornost život ohrožujícím infekcím, infekcím protrahovaným a hlavně infekcím přenosných na člověka.

Dirofilarióza je onemocnění přenášené více než sedmdesáti druhy komárů. Nejčastěli se jedná o rody Culex, Aedes, Anopheles a další, kteří se u nás běžně vyskytují a jsou hojní zejména v oblastech postižených častými záplavami. Parazité se z komárů dostávají do organismu zvířete, nebo člověka, kde mohou přežívat dlouhou dobu. Z infikovaných jedinců se mohou prostředníctvím komárů šířit dál a neustále tak dochází k rozšiřování území výskytu tohoto parazita.

Další nebezpečí představují psi importovaní

z endemických zemí, nebo psi, kteří do těchto zemí cestují se svými majiteli bez patřičných opatření. Tito psi mohou infekci rozšířit do oblastí, kde se předtím parazité vůbec nevyskytovali, nebo tyto oblasti vůbec nesouvisí s místem výskytu u nás (Břeclavsko).

V poslední době hlásí záchyt zvířecí dirofilariózy stále více zemí, např. Slovensko, Česká Republika, Maďarsko, Bulharsko, Srbsko a další.

Zmíním ještě pár zajímavostí, které na konferenci zazněly.

Dr. Laura Kramer z Itálie se ve své přednášce zabývala biologií, vývojem a patogenezí infekcí způsobených

D. immitis. Zdůrazňuje, že prvotní příznaky se objevují na plicích, nikoli na srdci, jak by název “srdeční onemocnění” mohl zavádět. Parazité svou přítomností vyvolávají zánětlivou reakci stěny cév a plicního parenchymu (tím jeho zbytnění) a postupně tak dochází k ucpávání lumen cév. Dochází tak ke zvyšování plicního tlaku, prostupu tekutiny do plic a namáhání pravého srdce, které začíná hypertrofovat a může vyústit až v dilataci a cor pulmonale.

Diagnostiku a terapii shrnul ve své přednášce dr. Luigi Venco z Itálie a informace doplnil fotografiemi a videem nejrůznějších pacientů. Diagnostika mikrofilárií a adultů se liší a mnohdy nepřítomnost jedněch nevylučuje přítomnost druhých. Použít lze laboratorní metody, RTG, USG srdce a v pokročilých stádiích i EKG. Klade hlavní důraz na prevenci a případné usmrcení mikrofilárií dřív, než dospějí. Mezi u nás nejčastější látky patří selamectin (během sezóny aplikovat každý měsíc) dále lze použít moxidectin, či perorálně ivermectin.

Výzkumný kolektiv sledující šíření dirofilariózy v České republice zastupovaly MVDr. Zuzana Svobodová a MVDr. Radmila Dobešová. Informovaly o aktualním stavu dirofilariozy v ČR, která byla potvrzena na Břeclavsku. Konkrétně na podkožní dirofilariózu u nás byla zaměřena přednáška doktorky Svobodové, která velmi zdařilou fotodokumentací posmortálního nálezu u psa, pozitivního na podkožní dirofilariózu, upoutala publikum, a tak upozornila, že riziko šíření dirofilariózy na nové území je stále aktuální. Další výzkum se bude detailněji zabývat šířením infekce na nová území. (rychlostí, se kterou se infekce šíří na nová území)

Praktická část byla věnována laboratorní diagnostice mikrofilárií a doplněna videem chirurgické terapie, při které se po zpřístupnění levé jugulární žíly, za použití speciálních nástrojů a pod fluoroskopickou kontrolou, odstraní dospělci z plicní tepny i srdce.

Své příspěvky přednesli i další kolegové z Francie, Španělska, USA, Chorvatska, Maďarska, Turecka, Slovinska a další, ale je bohužel nad rámec tohoto příspěvku o všech informovat podrobně, a proto nezbývá, než doporučit účast na druhých dirofilariózních dnech, které se budou konat za dva roky.

Tato konference byla první svého druhu na Evropském kontinentu a dokazuje, jak je téma dirofilariózy aktuální. Je ještě mnoho věcí, které lze zdokonalovat v diagnostice, terapii i preventivním managementu tohoto onemocnění. Zvláště v diferenciální diagnostice srdečních, pulmonárních a kožních onemocnění na ni nesmíme zapomínat.

MVDr. Radmila Dobešová
PR článek