Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Přesuny koní: veterinární podmínky

Přesuny koní: veterinární podmínky

  1. Koně musí být doprovázeni platným veterinárním osvědčením (dle § 6 veterinárního zákona), které musí obsahovat všechny náležitosti § 4 odst. 8 vyhlášky č. 296/2003 Sb., o zdraví zvířat a jeho ochraně, o přemísťování a přepravě zvířat, včetně slovního a grafického popisu koně a jeho změn nebo průkazem koně v souladu s § 23 odst. 4 zákona č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších změn a doplňků, který odpovídá vzoru uvedenému v příloze č. 8, části 5 vyhlášky č. 136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování zvířat a jejich evidence a evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem. Koně, kteří mají průkaz koně vystavený v souladu s předpisy Evropských společenství se slovním a grafickým popisem, se považují za koně označené v souladu s touto vyhláškou.

  2. Všichni koně bez rozdílu věku musí splňovat požadavky na jejich označení podle § 13 až § 17 vyhlášky č. 136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování zvířat a jejich evidence a evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem. Koně, kteří jsou označeni v souladu s předpisy Evropských společenství se slovním a grafickým popisem, se považují za koně označené v souladu s touto vyhláškou.

  3. Dále musí být v osvědčení nebo průkazu uvedeno, že:

    a) kůň byl vakcinován dle vakcinačního schématu udaného výrobcem vakcíny a je v imunitě proti influenze (chřipce koní). Poslední vakcinace byla provedena nejpozději 7 dní před konáním svodu,

    b) kůň od 24 měsíců stáří byl laboratorně vyšetřen s negativním výsledkem na infekční anemii a hřebčí nákazu; vyšetření nesmí být starší 24 měsíců,

    c) kůň, původem z České republiky, je-li doprovázen veterinárním osvědčením, byl nejpozději 3 dny před přemístěním na svod klinicky vyšetřen a nejeví příznaky onemocnění,

    d) kůň nebyl 30 dnů před odběrem vzorků k laboratornímu vyšetření alergologicky vyšetřen,

    e) kůň pocházející z členské země EU musí splňovat požadavky § 19 odst. 2 vyhlášky č. 382/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na obchodování se zvířaty a o veterinárních podmínkách jejich dovozu ze třetích zemí (směrnice Rady 90/426/EHS ze dne 26. června 1990 o veterinárních předpisech pro přesun koňovitých a jejich dovoz ze třetích zemí).

    f) kůň pocházející ze třetí země, popřípadě její části, která je uvedena na seznamu třetích zemí a jejich částí, z nichž je možno dovážet zvířata do Evropské unie a je doprovázen veterinárním osvědčením pro dočasný dovoz registrovaných koní na dobu kratší 90 dnů a splňuje požadavky § 63 až § 65 vyhlášky č. 382/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na obchodování se zvířaty a o veterinárních podmínkách jejich dovozu ze třetích zemí (směrnice Rady 90/426/EHS ze dne 26. června 1990 o veterinárních předpisech pro přesun koňovitých a jejich dovoz ze třetích zemí).

  4. V případě dostihů a závodů musí být výše uvedené dokumenty k dispozici pro potřeby státního veterinárního dozoru u odpovědné osoby na závodišti v době 1,5 hod. před začátkem závodu, kterého se kůň účastní.

  5. Pořadatel umožní vyložení, napojení a nakrmení koní před konáním závodů a vytvoří podmínky pro čištění a dezinfekci dopravních prostředků, které byly použity k přepravě koní na svod.

  6. Veterinární přejímku koní provede soukromý veterinární lékař, kterého zajistí pořadatel svodu pro celou dobu konání akce. Jeho jméno, datum a čas přejímky nahlásí odpovědná osoba nejpozději 7 dnů před konáním svodu na KVS.

  7. Pořadatel předloží soukromému veterinárnímu lékaři k provedení přejímky seznam koní, účastnících se svodu, kde bude uvedeno:
    – jméno koně
    – majitel koně
    – datum a čas vyložení koně z dopravního prostředku
    – číslo veterinárního osvědčení a země původu koně (u koní ze zahraničí)
    – po ukončení přejímky si pořadatel nechá tento seznam od soukromého veterinárního lékaře potvrdit a uchová ho pro případ kontroly po dobu 1 roku.

  8. Závodů se nesmí zúčastnit koně, kteří ve stanovené době neprošli veterinární přejímkou.

  9. Veterinární dozor provede KVS ………………………………………………………

  10. Prostory a zařízení, ve kterých se zvířata zdržovala, musí být po skončení svodu řádně očištěny, popřípadě ošetřeny protiplísňovým prostředkem a dezinfikovány.

  11. Tyto veterinární podmínky mohou být z nákazových důvodů kdykoliv změněny nebo zrušeny.

  12. Tyto veterinární podmínky nenahrazují povolení obce ke konání svodu.

  13. Schválený řád ochrany zvířat č.j. ………………………………………………………