Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Co děláme ve vzdělávací komisi

Co děláme ve vzdělávací komisi

Naše činnost nabrala teď větší obrátky, takže někdy i trochu hůř usínám při vzpomínce na úkoly, které jsme si vzali.

One skills day

V oblasti dovedností absolventa VFU (píši úmyslně VFU, protože jestliže absolventi obou fakult – hygieny i všeobecné – žádají o rovnocennou licenci od Komory, musí mít logicky i rovnocenné znalosti a dovednosti) jsme již nachytali asi desátou verzi, ale je to dokument živý, takže mi ani nevadí jeho dynamika. I příroda je dokonalá právě ve své proměnlivosti.

Nabídka místa výkonu praxe

 

Také seznam veterinárních lékařů, ochotných si vzít někoho na praxi, získává konkrétní podobu (viz web KVL ČR). Mrzí mne nízké číslo těchto praxí (asi 48), ale pevně doufám a věřím, že naprostá většina z vás přijme na praxi studenta VFU, ať jste či nejste na nějakém seznamu, nakonec je to naše morální povinnost a všichni jsme takto začínali. Všichni veterinární lékaři zapsaní v seznamu obdrží během tohoto roku i náležitý pověřovací certifikát od Komory, aby bylo zřejmé, že ne ledaskdo může mít studenty na praxi.

Odborné semináře

Co se týká odborných cyklů, je v plném proudu příprava seminářů 3. března 2007. Na podzim bychom chtěli uspořádat 1. pokračování v rentgenologických školeních – tentokrát již velmi podrobně břicho psa a kočky.

U velkých zvířat bychom rádi uspořádali ve spolupráci s VFU seminář na téma akutní pacient – jeden pro koně a druhý pro skot a prasata. O jejich náplni budete průběžně informováni. U zoozvířat a drůbeže bychom rádi především organizačně a finančně vstoupili do pořádání asociačních konferencí, protože jejich problematika je natolik specifická a spjatá s hrstkou odborníků, že by bylo kontraproduktivní pořádat nějakou odbornou akci bez úzké spolupráce s odbornými asociacemi.

Sněm v novém kabátě

Určitou novinkou by mělo být pořádání letošního sněmu. Na představenstvu jsme schválili bohatší sněmovní program, tj. dopoledne před jednáním sněmu by proběhly již dříve známé paraklinické semináře, letos na velmi atraktivní témata – jak reagovat na problematického klienta, a další ožehavé téma – zásady slušného chování mezi veterináři navzájem. Pokud se nám podaří umístit sněm do pěkné lokality a vymyslet něco i pro naše protějšky, myslím, že by se mohla návštěva sněmu stát příjemně a plodně stráveným víkendem.

Specializační růst

Koncem ledna by mělo proběhnout jednání s představiteli odborných asociací, chceme zkoordinovat termíny akcí a hlavně projednat kroky, které by vedly k oživení zájmu o získání vyšší odbornosti. Jaké to budou kroky, to bude jeden z hlavních úkolů VK pro tento rok a rádi bychom výsledky předložili k jednání sněmu.

V oblasti posuzovatelů dědičných vad probíhají práce na rekonstrukci celého předpisu pro ortopedické vady, v obecné rovině by měl ctít stejné zásady jako další podobné předpisy (pro dědičné vady očí, srdce etc.), takže proto jde příprava pomaleji, než by se mi líbilo.

Takže toť zatím vše a na shledanou 3. března 2007 !

MVDr. Lubomír Hošek
předseda vzdělávací komise