Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

II. Národní výstava psů v Olomouci

II. Národní výstava psů v Olomouci

Pavilóny a výstaviště areálu Flora Olomouc přivítaly ve dnech 12. – 14. ledna kolem tří tisíc účastníků II. Hanácké národní výstavy psů.

Záštitu nad touto akcí převzali hejtman Olomouckého kraje i primátor jednoho z nejkrásnějších měst Moravy. Vysoký počet přihlášených psů i množství vystavovatelů vedly k rozložení této výstavy do tří dnů, po které se Olomouc stala dějištěm významné kynologické akce a místem setkání chovatelů, majitelů i milovníků psů.

Komora veterinárních lékařů ČR – stejně jako v loňském roce – udělila ocenění a pohár vítězi soutěže “Nejlepší šampión veterán” pro starší psy, kterou posuzoval Dr. Pawel Szemraj z Polska.

MVDr. K. Daniel

Požadavky na účastníky svodů či výstav zvířat v zájmových chovech

II. Národní výstava psů, které jsem se za Komoru veterinárních lékařů ČR zúčastnil, byla nejen přehlídkou psích šampiónů nejrůznějších plemen zvířat, ale předpokládám, že snad i poučením, a to pro některé chovatele. Na žádost pořadatelů jsem se účastnil i ranní přejímky zvířat. Na tomto základě si dovolím shrnout některé zásady, které se zdá, že nejsou vždy respektovány.

Veterinární podmínky pro pořádání výstavy či svodu zvířat stanovuje na požádání pořadatele Krajská veterinární správa (pro akce národní) či Státní veterinární správa (pro akce mezinárodní). Těmito požadavky je vždy a beze zbytku pouze nezaměnitelná identifikace psa a pravidelná vakcinace proti vzteklině minimálně jedenkrát ročně od stáří tří měsíců. Potvrzení zdravotního či nákazového stavu Krajskou veterinární správou – “kulaté razítko” – jde nad rámec zákona a nemůže být vyžadováno.

Pořadatel dále může či nemusí stanovit další podmínky pro účast jako: vakcinace proti běžným nákazám (psinka, parvo …), klinické vyšetření ne starší 3 dnů, vyloučení agresivních zvířat, apod.

Razítko praktického veterinárního lékaře, osvědčujícího vakcinaci proti vzteklině či psince nebo klinický stav zvířete, musí obsahovat registrační číslo veterinárního lékaře u KVL ČR.

Přejímku zvířat před výstavou (vakcinace, klinický stav) provádí praktický veterinární lékař, jehož jméno musí pořadatel sdělit KVS nejméně 7 dní před výstavou.

Úřední veterinární lékař KVS může provádět kontrolu plnění stanovených podmínek kdykoliv v průběhu akce.

Vylepení samolepky, osvědčující název vakcíny, výrobce a číslo šarže, není v České republice zákonným požadavkem. Tyto údaje mohou být vepsány ručně.

MVDr. K. Daniel