Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Lékařská komora popudila Evropu

Lékařská komora popudila Evropu

Evropský soud v Lucemburku dal za pravdu Evropské komisi, která obžalovala Česko kvůli zákonu o lékařských komorách.

Když totiž například německý lékař či zubař chce krátkodobě působit na českém území, musí se stát členem České lékařské nebo stomatologické komory.

Podle zákonů EU to ale Češi po hostujících odbornících nemohou chtít. Tribunál nařídil Čechům napravit situaci do roka, jinak je čeká vysoká pokuta, zhruba 1,6 milionu eur. K tomu může naskočit pokuta za prodlení, takže konečná výše se může pohybovat v desítkách milionů eur.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že se Česko pokutě vyhne. ”Novela zákona o lékařské komoře už je v legislativním procesu. Za několik měsíců by ji měla projednávat sněmovna. Do půl roku bude vše vyřešeno,” slibuje za zdravotníky Tomáš Julínek.

Česko přitom mělo dost času, aby se rozsudku vyhnulo. Novelu zákona schválil parlament, ale loni v červnu ji vetoval prezident Václav Klaus. Vadilo mu několik jiných částí zákona, například posilování pravomocí ministerstva i lékařské komory ve vyjednávání o platbách pojišťoven. Nová sněmovna, která vzešla z červnových voleb, už nemohla Klausovo veto přehlasovat.

Zdroj: Hospodářské noviny