Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Otázka Zvěrokruhu členům Komory

Otázka Zvěrokruhu členům Komory

Komora má ze zákona povinnost působit v oblasti vzdělávání. Jakým způsobem by je podle vás měla naplňovat?

MVDr. Katka Novozámská, CSc.

“Co sám nerad, nečiň jinému!”
žáku pravil kantor kdesi,
třepaje ho za pačesy.
                         K. H. Borovský

Komora sdružuje veterinární lékaře vykonávající svobodné povolání. Zdůrazňuji svobodné, proto není třeba vykládat si povinnost Komory věnovat se ze zákona vzdělávání jako nutnost zaplnit pomyslnou formální mezeru na trhu vytvářením dalších vzdělávacích struktur, hodnotících systémů a ukládáním povinností. Vzdělávací boom především v oblasti malých zvířat opadává, zde stačí Komoře pouze evidovat bohatou nabídku, ze které si členové vyberou. Dobrou myšlenkou jsou “opakovací” semináře pořádané Komorou, není třeba zavrhovat firemní akce, kde často přednášejí přední odborníci Alma mater a ponechme na rozhodnutí každého z nás, zda zavře praxi, aby se účastnil vzdělávacího procesu, či vyhledá informace např. na internetu. A specializace? Nečekejme, že z tak malé členské základny nám vyrostou armády specialistů.

Doc. MVDr. Vladimír Kyllar, CSc.

Vzdělávání vet. lékařů je nejen jednou z hlavních povinností Komory, ale i jedna z mála možností, co dobrého pro své členy udělat. Všichni dobře víme, že nezájem o dění v Komoře, ale i pochybnosti o smysluplnosti povinného členství, jsou mezi kolegy stále aktuální, a bohužel ne zcela neodůvodněně.

Fungování vedení KVL ČR v minulých obdobích bylo velmi pádným argumentem pro komorové skeptiky.

Základem vzdělávání členů by měl být propracovaný systém stabilního seriálu přednášek a seminářů (1 až 2 denních workshopů ap.), rozdělených do celého roku. Témata samozřejmě rozmanitá, pro všechny veterinární specializace a jednotlivé druhy zvířat s čistě praktickým zaměřením a za rozumnou cenu.

Jsem rád, že se mi tento můj návrh podařilo ve vzdělávací komisi KVL ČR v loňském roce prosadit, i když to obzvláště v souboji s ”kreditním systémem” nebylo jednoduché. Dnes už tento systém hledá svoje místo v kalendáři kvalitních přednášek a školení. První ne moc vydařený seminář máme za sebou, podstatné však je, že enormní zájem kolegů o účast potvrdil správnost tohoto záměru. Zpackat se samozřejmě dá všechno, ale to uvidíme v následujících týdnech. Letošní ”seriál komorových seminářů” by měl mít 4 reprízy – jsem přesvědčen, že kvalita bude čím dál lepší. Na tuto základní řadu seminářů by měly navazovat specializační semináře a monotematicky zaměřená symposia,případně školení zakončená určitou profesní zkouškou. Ale s tím bych zatím počkal, to vyžaduje další pečlivou přípravu.

MVDr. Luboš Hošek, předseda vzdělávací komise

Jako předseda VK jsem své názory již sděloval dříve. Ale velmi by se mi líbilo, kdyby Zvěrokruh přinesl i výpovědi od lidí mimo představenstvo, třeba i každý měsíc. Možná by do konce roku mohl vzniknout zajímavý kaleidoskop názorů.