Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

WSAVA/FECAVA/ČAVLMZ

WSAVA/FECAVA/ČAVLMZ

Světový kongres veterinárních lékařů malých zvířat

11. – 14. říjen 2006 Praha – sponzoři a výstavní část

Přípravy na světový kongres veterinární medicíny v roce 2006 vrcholí. Za několik týdnů se v Praze uskuteční akce, kterou jsme připravovali téměř šest roků a která bude dalším zásadním mezníkem v dějinách českého veterinárního lékařství.

Jsou vytištěny pozvánky a detailní kongresová oznámení PRELIMINARY PROGRAM” a tisíce jich byly rozeslány do celého světa. Měsíčně po elektronických cestách jsou potenciální delegáti, vystavovatelé ale i již registrovaní účastníci informováni o pokračujících přípravách a detailech očekávané události světového významu. A reklamní kampaň přináší ohlasy. Dostáváme maily, které se shodují na tom, že v Praze se sejde řada veterinárních celebrit. Podařilo se nám sestavit odborný program, který je nadšeně hodnocen a vychvalován v superlativech a nabitý těmi nejlepšími přednášejícími. Je moc příjemné, že i oni tuto akci berou vysoce prestižně a že žádný z oslovených přednášejících neodmítl svoji účast na pražském kongresu.

Řada komentářů přichází jak z řad členů boardu WSAVA tak od jednotlivých účastníků na úroveň “preliminary programu”. Tedy jak na grafickou stránku, která zachovává jednotný ráz celé kampaně, tak obsahovou, která podrobně informuje o možnostech, jak si WSAVA/FECAVA/ČAVLMZ kongres řádně užít.

Ano, užít. Nejen odborným programem je protkán kongres, ale i doprovodným, který chystáme tak, aby utkvěl účastníkům dlouho v paměti. Samozřejmě snad jen v tom dobrém. Pro zájemce je připravena pestrá nabídka doprovodných výletů tématicky orientovaných po Praze i mimo ni. Nachystány jsou i odborné výlety do kladrubského národního hřebčína, na naši ALMA MATER nebo do pražské zoologické zahrady. Velkým tahákem pro cizince jsou výlety na Karlštejn, do Karlových Varů, na Konopiště, na zámek Hluboká či exkurze do plzeňského pivovaru.

Nad očekávání probíhají přípravy ve vystavovatelské části kongresu. Na dvou poschodích KCP se firmy budou předhánět o vaši pozornost a použijí všechen svůj um, aby se výrazněji zviditelnily a zaujaly účastníky. Organizátoři kongresu se budou také snažit zpříjemnit pobyt v obřím komplexu kongresového centra a tak se všichni budou moci zastavit v prvním poschodí na stánku plzeňského pivovaru a ochutnávce toho nejlepšího co se v Čechách vaří.

Každý kongresový den bude zakončen nějakou významnou oficiální událostí. Ve středu 11. října plánujeme v hlavním sále pražského kongresového centra slavnostní zahájení “Opening Ceremony”. Po oficiálních vystoupeních primátora hlavního města P. Béma, který má nad kongresem záštitu, dále prezidenta světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat WSAVA L. Dee, prezidentky FECAVA E. Bjerkaas a prezidenta ČAVLMZ J. Beránka kongresu přijde část, na kterou se moc těší zejména zahraniční účastníci. Jedná se o vystoupení světoznámého houslisty Jaroslava Svěceného s orchestrem. Ten svým uměním a svojí popularitou významně pomohl propagaci kongresu v zámoří a tak mu bude patřit prostor i při slavnostním zahájení. První večer bude zakončen slavnostním otevřením vystavovatelské části kongresu. Mezi stánky bude servírován malý raut a kongresoví účastníci budou moci zvolit nejhezčí vystavovatelský stánek – “best dressed stand”.

Druhý kongresový den nabídne přednášky, které budou paralelně probíhat v 10 sálech. Minimálně dva budou tlumočeny do češtiny a rozeběhne se sekce “HOW I TREAT”, sponzorovaná Severoamerickou veterinární konferencí TNAVC. V poledním čase si budeme moci vybrat z 4 prestižních přednášek, jejichž autoři jsou nositelé nejvyšších ocenění, které WSAVA uděluje pro rok 2006. A večer hlavní událostí budou “pivní slavnosti”. Původně jsme plánovali tento večer v restauraci “U Fleků”, narůstající počty účastníků nás ale donutily ke změně místa. Všichni jste zváni organizátory kongresu a společností MERIAL do středověké tvrze do Dřevčic u Prahy na večer v dobových kostýmech, ve stylovém prostředí a s originálním doprovodným programem. Ochutnávka řady druhů piv je určitě také velkým lákadlem jak pro zahraniční, tak doufám i pro tuzemské kolegy.

V pátek 13. října pokračuje odborný program opět v deseti sálech zároveň. Celý den můžete sledovat sérii přednášek v již zmíněné sekci “HOW I TREAT”, či sledovat přednášky v sekci akutní medicíny. V tomto sále zároveň proběhne výroční konference Slovenské asociace veterinárních lékařů malých zvířat, kteří se rozhodli ji uspořádat právě jako součást světového pražského kongresu. Večer je připravena slavnostní “GALA večeře”. K reprezentativnímu večeru byly vybrány reprezentativní prostory Obecního domu na pražských Příkopech. K oficiálnímu večeru patří i oficiální hosté z pořadatelských organizací, z nejvyšších státních míst, zástupci velvyslanectví, kteří se podíleli na propagaci kongresu a řada celebrit, majících úzký vztah k veterinární medicíně či k malým zvířatům. I v kulturním programu budou mít veterinární lékaři svého zástupce. Smetanovou síní v prvním poschodí Obecního domu zazní swing a jazz v podání big bandu Jazz archiv s veterinární účastí.

Sobotní program je připraven nejen pro veterinární lékaře, ale jeden z devíti sálů je vyhrazen i pro střední veterinární personál. Tato sekce je sponzorována firmou Hill´s a pro její účastníky je nachystáno překvapení. V sobotu odpolední program skončí již v 16 hodin, abychom si mohli vychutnat okamžiky slavnostního ukončení kongresu. Budeme trochu hodnotit pražské setkání, ale zároveň se chystat na další. Organizátoři světového kongresu v roce 2007 nás originálním programem pozvou do australského Sydney, kde 19.-23. srpna proběhne již 32. ročník. Symbolicky nad skleničkou českého a australského vína se uzavře událost, jejíž význam dnes ještě nedokážeme docenit, událost, která zásadním způsobem ovlivní vývoj veterinární medicíny malých zvířat v regionu střední a východní Evropy.

Jiří Beránek, prezident kongresu WSAVA/FECAVA/ČAVLMZ