Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Veterináře straší vražedný smutek

Veterináře straší vražedný smutek

Veterinární profese klade vysoké nároky na zodpovědnost a duševní stav pracovníků a může být velmi stresující. Řekl to Angličan Dr. Jerry Lucke BVSc PhD DVA MRCVS, vystoupil ve španělské Malaze na jednání FVE. Jeho téma neslo název Pracovní stres a mentální poruchy spojené s pracovním vytížením (Occupational Stress and Work-related Mental Healt Issues, VSHSP Veterinary Sugeons‘ Healt Support Programme).

Ačkoliv byla přednáška podložena výzkumem provedeným na britských ostrovech, je zřejmé, že podobná situace je pociťována v profesi napříč mnoha dalšími zeměmi, Česko nevyjímaje. Jerry Lucke orodoval za pomoc pro veterinární lékaře v mezních situacích. Doložil, že v britské veřejnosti jsou veterinární lékaři velmi rizikovou skupinou, dvakrát více schopnou páchat sebevraždy, než zubaři a lékaři, kteří jsou známí svojí vysokou sebevražedností.

Ve Velké Británii existuje fond, který se snaží předcházet a vyhledávat veterináře v obtížných situacích, neboť mívají většinou potřebné prostředky ke spáchání sebevraždy pohotově k dispozici a umí je správně nadávkovat a použít.

Uzavřel, že ačkoliv mezi odborníky na psychiku člověka existuje shoda, že se jedná o mentální poruchu se sklonem k opakování, je u veterinárních lékařů tento sklon nápadně vyšší než u jiných skupin, podmíněný velkými psychickými nároky, které jsou na veterináře kladeny.

(VBF Veterinary Benevolent Fund www.vbf.org.uk, info@vbf.org.uk)

Jan Bernardy