Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tlumení nákazy IBR si vyžádá miliony

Tlumení nákazy IBR si vyžádá miliony
Tiskové prohlášení Komory veterinárních lékařů ČR

Tiskovou konferenci na téma tlumení IBR uspořádala Komora veterinárních lékařů 20. ledna v Praze na Malé Straně. Besedu moderoval prezident KVL MVDr. Karel Daniel. MVDr. Jiří Suchopár novinářům sdělil, že program zaměřený na IBR je největším plošným ozdravovacím projektem v českém zemědělství od roku 1989. “Předběžný odhad finančních nákladů na realizaci celé akce, tedy na odběry krve, laboratorní vyšetření, očkovací látky a jejich aplikaci se odhaduje na 1,5 miliardy korun v průběhu přibližně sedmi let,” prohlásil. Zpráva vyšla na zpravodajském serveru Aktuálně.cz a v Hospodářských novinách.

Hostem byl také prezident Evropské veterinární federace (FVE) Tjeerd Jorna (NL), který promluvil o významu veterinární asociace, doprovázel jej tajemník FVE J. Vaarten. Den před tím se oba účastnili spolu s Dr. Danielem jednání na Státní veterinární správě. Důvodem jeho návštěvy byla snaha přispět k odpovídajícímu zastoupení českých veterinárních lékařů a veterinárních hygieniků v evropských profesních strukturách.

MVDr. Oto Huml upozornil na nebezpečí zavlečení salmonel do českých chovů prostřednictvím nákupu živých zvířat z evropských zemí, především z Dánska a Německa. Doporučuje farmářům, aby živá prasata nakupovali pouze z ověřených chovů.

Doc. MVDr. Vladimír Kyllar informoval o označování psů pomocí čipů. Upozornil, že čipování je pro zvířata bezpečné, nebolestivé a usnadňuje jejich hledání a dále že v Praze a některých dalších městech je nařizuje místní vyhláška.

Pavla Hobstová