Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Zážitky z prvního jednání představenstva KVL ČR

Zážitky z prvního jednání představenstva KVL ČR

Milé kolegyně a kolegové, nejprve vám chci oznámit, že jsem byla v letošních volbách opravdu zvolena do představenstva. Je to samozřejmě díky vám, kteří jste mi poslali hlasy. Horší je, že si nejsem jista, jestli mám být ráda a poděkovat vám, či nikoliv.

Na své první jednání ve vrcholném orgánu komory jsem se docela těšila a byla jsem zvědavá na jeho průběh. Hned při mém představování jsem byla přivítána jednou kolegyní slovy: “Tak to jste vy, ta držkatá?” Nevím, ale asi se můj první článek nelíbil každému. Později jsem zjistila, že tato starší kolegyně patří k volební komisi a tak se s ní snad až tak často vídat nebudu.

Další, co mne přinejmenším zarazilo, byl výběr oblečení. Myslela jsem si, že na jednání představenstva, a ještě k tomu volební, se hodí společenský oděv, ale jak jsem zjistila, seprané džíny a vytahaný svetr také stačily.

Schůze byla naplánována na 24. 11. 2005 v 15.00 hodin a hlavním bodem programu měly být volby čelných představitelů vedení. Z důvodu mírného chaosu (sešli se tu totiž na stejnou hodinu členové volební komise, revizní komise, čestné rady i představenstva) se začátek opozdil až na 15.20, kdy nám byl z volební komise představen pouze předseda. Pak se komise rozdělila na tři menší skupinky a v různých místnostech začaly odděleně volby.

Po oficiálním zahájení nastalo vzájemné představování. Zjistila jsem, že skoro všichni členové představenstva, až na mne, jsou majiteli klinik či dobře prosperujících praxí. Tudíž doufám, že až dovrším 40 let, budu na tom také tak dobře. Tentokrát jsem však byla jen ráda, že jsem svoji prokvetlou felicii zaparkovala kus od naší alma mater.

Následovalo předvolební představení kandidátů na prezidenta, a to MVDr. Jana Bernardyho a MVDr. Karla Daniela. Po krátkých nic neříkajících dotazech jsme volili. Prezident byl zvolen již v prvním kole a stal se jím MVDr. Karel Daniel. Bývalého pana prezidenta evidentně zaskočilo, že nebyl opět zvolen, a tak se z předchozí rivality stala loajalita a po počátečním odmítnutí přece jen na poslední chvíli kandidoval alespoň na viceprezidenta. Tuto funkci nakonec ve druhém kole získal, když porazil o dva hlasy svého rivala, a jeho nálada se očividně vylepšila.

Zbytek jednání probíhal pod novým vedením, na můj vkus velmi benevolentně. Na přetřes přišla opět státní zakázka a IBR. Rozhořel se také boj o komise. Do současné doby mělo představenstvo pět komisí: zahraniční, ekonomickou, legislativní, vzdělávací a mediální. Začala poměrně bouřlivá diskuse, zda komise přejmenovat, nějakou zrušit či vytvořit novou. Většině diskutujících nejvíce vadila komise mediální a náš komorový časopis. Divím se proč, ale protože nejsem, na rozdíl od jiných, i nových členů v obraze, budu muset získat detailnější informace, a pak vám to sdělím. Uvidíme, jak to všechno dopadne. Nakonec se odhlasovalo, že co s komisemi, vyřešíme až na dalším jednání. Tak jen doufám, že se to nebude řešit až příliš dlouho a že každý nebude chtít mít spoustu zbytečných připomínek.

Z tohoto prvního jednání jsem byla poněkud rozčarována a jen doufám, že další jednání už budou plodnější a stihne se probrat dostatečné množství bodů. Taky doufám, že se nebudeme jen dohadovat, zda jednání nahrávat nebo ne a zda na to má komorový diktafon dostatečnou kapacitu. Vždyť je to tak jednoduché, stačí to přece vyzkoušet.

Takže nebude-li časopis zrušen, budu vás dále informovat o dalším dění. Bude-li zrušen, najdu si pro svá zpravodajství jiný způsob, neboť myslím, že by vás mohla taková zpravodajství zajímat.

Vaše MVDr. Jana Součková
nyní již členka představenstva