Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Novela silničního zákona

  SPOLEČENSKÁ RUBRIKA


Od 1. ledna 2009 vstoupí v platnost novela silničního zákona, která nově upravuje povinnosti účastníků dopravní nehody. Změna nastala ve výši škody (nově od 100 000 Kč viz příloha), od které je nutné přivolat policii, ale nejen v tom. Mění se i pravidla ohlašovací povinnosti při jiných okolnostech dopravní nehody. Ty najdete v přiloženém materiálu.

Další povinností účastníků nehody je sepsat písemný záznam o dopravní nehodě neřešené policií. Je nutné mít u sebe v dokladech nebo ve voze formulář o dopravní nehodě. Policie může jeho absenci od 1. 1. 2009 pokutovat až částkou 5000 Kčv blokovém řízení.

Nikdo o tom nic moc neví, ale je to obsahem novely silničního zákona.

Doporučujeme používat tzv. Evropský záznam nehody (viz příloha). Pokud ho účastníci nehody správně a úplně vyplní, mohou mít jistotu, že nezapomněli na žádný důležitý údaj. Jeho velkou předností je to, že je shodný ve všech evropských zemích a umožní vám vyplnit jej správně i v zemi, jejíž jazyk neovládáte.

Přeji vše dobré v roce 2009.

 
Zdeňka Hanelová,
tel.: 602 783 769