Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Úvodník – MVDr. Michal Vítek

  ÚVODNÍK

Volební
Jarní opar údolím se válí
Včely z úlů prvně kálí
Předsedové sdružení
Návod k volbám ocení
Sezvou opět všechny členy
Na Hotel či do Bohémy
Po pár pivech potom břitce
Shodnou se na kandidátce
Další postup formální
Naše řády ochrání

Letošní rok je rokem voleb do orgánů KVL a mně se dostalo, ne vlastní vinou, úkolu napsat k tomuto tématu úvodník.

Zadání je to nelehké, jelikož nevím, co zásadního by se dalo ještě sdělit. Různých apelů, které jsou podle mne zbytečné, na větší aktivitu tzv. základny proběhlo již mnoho, myslím si, že co nejde jaksi samo s chutí, sice lze i násilím vynutit, ale výsledek bývá mizerný. Ostatně to platí pro většinu lidských činností. Za dobu trvání Komory proběhly dvě spontánní vlny opravdu zvýšeného zájmu o společné dění. Samozřejmě při vzniku, ti kteří absolvovali zakládající sněm ještě za účasti „státních“ kolegů jistě s úsměvem vzpomenou na mnohdy plamennou rétoriku a očekávání nového, a později při nástupu revolucionáře Františka Che Šprůčka. V prvním případě se jednalo o nadšení ve smyslu „čí je komora – našé“ s očekáváním, že nyní si budeme vládnout sami, v druhém o logické vyústění dlouhodobějšího „klidu“, a tím k touze po nějaké změně. Nyní se opět nacházíme v době interglaciální, tudíž vše funguje nejspíš tak jak má, což potvrdilo i jednání sněmu, kdy historicky poprvé nenavrhoval snížení příspěvků nikdo z členů, ale samo představenstvo, a plénum hlasovalo pro původní výši, s čímž souhlasím.

Nyní k lehké volební agitaci, která se ode mne, předsedy volební komise očekává. Měli by být vybráni ti kandidáti, kteří o práci pro „obecné blaho“ opravdu stojí, nemá cenu, někoho nutit jen proto, „abychom tam někoho napsali“. Co je ovšem nejdůležitější aspekt, je volba nového prezidenta, který vzejde z nastávajícího představenstva. Bylo by přínosné, pokud by se mezi kandidáty našla osobnost se zájmem o tuto funkci. De facto, každý kandidát do představenstva by na to měl být připraven. Zkusme někoho najít, ať se nemusí točit stejní, byť třeba spolehliví kandidáti. Technická stránka letošních voleb je v zápise, takže s pozdravem „čelem k volbám“ se loučí

 
MVDr. Michal Vítek