Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva – Rozhovor: MVDr. Milan Malena, Ph.D.

Tiskovou zprávu rozesílá: EURO P.R. s.r.o.
European Marketing & Media House, 533 53 Pardubice – Semtín
Tel./fax: 466 611 139, 777 100 388, e-mail: europr@europr.cz


Rozhovor: MVDr. Milan Malena, Ph.D., Ústřední ředitel Státní veterinární správy České republiky

V poslední době je mezi veterináři hodně diskutovaným tématem zákon o léku. Jak Vy osobně se stavíte k této problematice?
Samozřejmě, Státní veterinární správa ČR je jedním z dozorových orgánů, který provádí kontrolu nad dodržováním tohoto zákona. To “gró” provádí Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (USKVBL), tedy pracovníci vedeni profesorem Herou. My jsme se spolu dohodli a vytvořili jsme společnou metodiku pro postup při provádění dozoru. Jelikož se jedná o spoustu dozorovaných míst, prostřednictvím pracovníků krajských veterinárních správ dle této metodiky provádíme společnou kontrolu tak jako USKVBL. Princip je jednoznačný: snažíme se zamezit možnosti přenosu reziduí, zejména antibiotik a léčiv na člověka tak, aby nevznikaly resistence na tyto antibiotika v lidské populaci.

Myslíte si, že zákon o léku může vyvolat zneužití léčiv ze strany chovatelů?
Pokud bychom chtěli správnou odpověď, museli bychom se obrátit na samotné chovatele. Proto je dozorový orgán, aby toto kontroloval. Samozřejmě, že v České republice nejsou jenom svatoušci, ale na druhé straně abych neříkal, že je tady spousta gangsterů, kteří zneužívají používání léků. Ale právě proto musí být dozor!

Co pro Vás znamená VETfair?
Já jsem velice rád, že VETfair je. I v mé velké časové tísni si vždycky udělám čas na tuto výstavu, protože se tu tradičně setkává privátní a státní sféra, zejména v oblasti přednášek a doprovodných programů. Já sám potom vidím, jak rychle ve veterinární oblasti postupuje dopředu vývoj strojů, přístrojů, zařízení a léků. Myslím si, že pokud někdo chce být na špičce oblasti veterinární, tak je doslova povinnost se zúčastnit této akce, protože se zde rozdávají karty.

Text: Magdalena Hándlová
Foto: Miloš Spáčil