Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Sezóna parazitů se blíží!

  INFORMACE, ZPRÁVY, VÝZVY

Zlepšit povědomí veřejnosti o významu preventivního antiparazitního programu u psů a koček bylo hlavním cílem tiskové konference, kterou uspořádala v únoru firma Bayer v atraktivním prostředí Grand café na pražském Staroměstském náměstí. Zástupci tisku byli seznámeni s možnými riziky parazitóz u domácích mazlíčků a jejich negativním vlivem nejen na jejich vlastní zdraví, ale i na zdraví člověka. Celou tiskovou konferencí provázela velice vtipně a pohotově moderátorka Ester Kočičková, které se dařilo propojit pohled laika s výkladem přednášejících. MVDr. Roman Pícha ze společnosti Bayer uvedl problematiku parazitóz a představil přítomným novinářům prof. MVDr. Vlastu Svobodovou z VFU Brno a MVDr. Václava Bartoše z Veterinární kliniky ZooVET v Hradci Králové.

Prof. Svobodová prezentovala parazitózy jako příčinu dermatologických problémů psů a koček. Pacienti s kožními problémy parazitárního původu tvoří až třetinu všech dermatologických pacientů. Nejčastější příčinou je zablešení (a s ním související FAD – alergie na bleší kousnutí), dále podle výskytu následuje zaklíštění, demodikóza, svrab psů, dravčíkovitost a ušní svrab. S ostatními kožními parazity se setkáváme méně často. U jednotlivých parazitóz vždy byla uvedena potenciální rizika přenosu a případné projevy onemocnění u člověka. Jako nejlepší ochrana před zevními (i vnitřními) parazity se jeví komplexní přístup, spočívající v aplikaci přípravků spot-on v kombinaci s péčí o zevnějšek zvířete (česání, koupání, prohlídky srsti) a dodržováním zásad hygieny. Dr. Bartoš se zabýval především vývojovými cykly a riziky přenosu známých i méně známých endoparazitů. Zdůraznil význam preventivního a pravidelného antiparazitárního programu, který nabývá na významu zvláště v dnešní době, kdy se pes a kočka stali nedílnou součástí rodinného života mnoha majitelů, cestování a častý kontakt s dětmi nevyjímaje. Z endoparazitů je nejrozšířenější výskyt škrkavek a tasemnic. V ČR byl zjištěn výskyt Toxocara canis asi u 16 % psů, u psů mladších jednoho roku až u 40 % zvířat. Toxocara cati se objevuje asi u 18 až 30 % koček. Vajíčka škrkavek jsou schopna přežívat ve vnějším prostředí až několik let (rizika dětských pískovišť a jiných prostor, které jsou znečištěny výkaly), jedna dospělá samice parazita vylučuje denně až 200 000 vajíček. Z pohledu možného přenosu na člověka je nejrizikovější nakažení tasemnicí Echinococcus granulosus. Věříme, že tato tisková konference opět vyburcuje chovatelskou veřejnost k ještě lepší a účinnější ochraně domácích mazlíčků před vnějšími i vnitřními parazity.

 
MVDr. Petra Miklišová, MVDr. Irena Sekaninová