Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obrázek na obálce

  SPOLEČENSKÁ RUBRIKA

 

ORAJÍCÍ VOLCI

Tento velmi známý a často reprodukovaný obraz je dílem dnes již takřka zapomenutého švýcarského malíře Rudolfa Kollera, narozeného v roce 1828 v Curichu, kde prožil prakticky celý život a kde i v roce 1905 zemřel.

Tento syn řezníka a hostinského se učil malovat u strýce krajináře a již jako mladík se rozhodl pro malování zvířat, především koní. V pouhých 15 letech opustil školu, v 17 vytvořil nádherné studie koní v královském hřebčíně nedaleko Stuttgartu a získal významné zakázky. Nadále studoval u slavného portrétisty Olbrichta a především krajináře Johanna Jakoba Ulricha, který měl na něj významný vliv.

Od roku 1862 žil trvale ve svém rozlehlém domě u Curišského jezera. Pro nás, veterináře byl zajímavý i tím, že choval několik desítek zvířat jen pro účely studia kresby. Zabýval se i studiem změn fyziognomie zvířat v závislosti na věku.

Výstava k jeho sedmdesátinám byla událostí roku a navštívily ji desetitisíce lidí. Již od středního věku trpěl oční chorobou a zemřel skoro slepý.