Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva – XIX. sněm KVL ČR v Darové

Tiskovou zprávu rozesílá: EURO P.R. s.r.o.
European Marketing & Media House, 533 53 Pardubice – Semtín
Tel./fax: 466 611 139, 777 100 388, e-mail: europr@europr.cz


V Darové se uskutečnil XIX. sněm Komory veterinárních lékařů ČR

Zástupci Komory veterinárních lékařů České republiky (KVL ČR) se dnes sešli v hotelu Darovanský dvůr nedaleko Rokycan na svém devatenáctém sněmu. Osobní účastí a projevy obohatili setkání, mimo jiných, Ladislav Stodola – prezident slovenské Komory veterinárních lékařů, Vladimír Večerek – rektor Veterinární a farmaceutické univerzity Brno nebo Milan Malena – ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR.

Prezident KVL ČR Ondřej Rychlík se vyjádřil k aktuální agendě: “V rámci tohoto sněmu řešíme zejména interní a procedurální záležitosti, nicméně jednu veřejnou zajímavost bych chtěl zmínit. Jsou to elektronický systém voleb. Počet členů naší komory plynule narůstá, v současné době přesahuje tři tisíce veterinárních lékařů. Proto bychom chtěli v budoucnosti zavést tuto novou technologii, která jednat nabízí masovější a otevřenější přístup členů k volbě orgánů komory, dále je pro většinu z nich pohodlnější a také je blízká našim mladším kolegům.” Prezident ještě poukázal na ryze profesní aktivitu, kterou komora v této chvíli řeší ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL). Jedná se o problematiku rezistence antibiotik, resp. systém distribuce veterinárních léčiv. “Po přijetí novely “zákona o léku” tuzemskou legislativní mocí nastala nová situace, kdy chovatelé hospodářských zvířat mohou nakupovat léky přímo od distributorů a stále častěji se tak děje bez vědomí veterinárního lékaře, někdy i v případě léčiv, která bývala pouze na předpis,” vysvětlil Ondřej Rychlík. Jeho slova následně potvrdil přítomný ředitel ÚSKVBL Alfred Hera.

Vystoupení čestných hostů sněmu zahájil prezident slovenské veterinární komory Ladislav Stodola: “Chtěl bych vyzdvihnout dlouholetou dobrou spolupráci mezi našimi profesními spolky a říct několik statistických údajů o slovenském veterinárním stavu. Sdružujeme dnes více než tisíc členů a na co bych chtěl upozornit, je trend minulých let, kdy dochází k přesunu činnosti velké části veterinářů faremních zvířat směrem ke smíšené praxi, resp. k malým zvířatům. Dřívější stav, tedy 70 % veterinářů u hospodářských zvířat a 30 % veterinářů malých zvířat je v současnosti téměř obrácený. Tento pohyb lze obecně zaznamenat v celé Evropě a vypovídá to o složité situaci v chovu faremních zvířat, kdy jsou snižovány stavy, což nutí veterináře nejen na Slovensku přizpůsobovat se svou specializací novým podmínkám.” Ladislav Stodola také vyjádřil své přesvědčení o dalším společném postupu komor například v oblasti legislativní, vzdělávání a vzájemné výměny zkušeností, neboť povolání veterinárního lékaře podle jeho slov čelí stejným tlakům jednotného evropského trhu v obou zemích a regionální specifika je proto o to více nutné podporovat a udržet do budoucna.

Vladimír Večerek, rektor Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, ve svém projevu, mimo jiné, uvedl: “Navzdory ekonomickém krizi a omezování finančních prostředků si naše univerzita stojí velmi důstojně a dělá čest českému veterinárnímu stavu. Nyní se zaměřujeme, obdobně jako ostatní vysoké školy, především na prohlubování kvality ve vzdělávání, která poslední dobou poněkud ustoupila kvantitě. Také výzkum je na naší univerzitě, dle mnoha ukazatelů, na vysoké úrovni a patříme k evropské elitě. V neposlední řadě pracujeme rovněž na materiálním zázemí pro naše studenty a rozšířili jsme areál a jednu z nejmodernějších klinik zabývajících se chorobami prasat v Evropě.”

Ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Milan Malena upozornil na generální audit veterinární činnosti, který probíhá v letošním roce, a týká se jak státní veterinární správy tak privátních veterinářů: “V podstatě jde o deset misí DG SANCO (Generální ředitelství Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele), z nichž tři kontroly se již uskutečnily a Česká republika v nich obstála nadmíru dobře.”

XIX. sněm KVL ČR měl na programu především zprávy orgánů komory. Z materiálů pracovních komisí představenstva KVL ČR lze vybrat vystoupení předsedy Zahraniční komise Karla Daniela: “Intenzivně jsme pracovali na přípravě organizace a smluvních vztahů pro pražský Světový veterinární kongres v roce 2013, konkrétně vymezení garantů jednotlivých odborných oblastí, resp. odborného programu jako celku, nebo definice potřebných prostor.”

Dalším procedurálním bodem sněmu bylo schválení rozpočtu KVL ČR na rok 2011. “V tomto by naše organizace mohla být mnohým vzorem, poněvadž rozpočty standardně koncipujeme jako mírně přebytkové,” uzavřel Ondřej Rychlík.

Celý průběh sněmu bylo možné sledovat v on-line přenosu na webových stránkách Komory veterinárních lékařů České republiky.

EURO P.R. s.r.o.