Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

… reportáž z VETfaire …

  INFORMACE, ZPRÁVY, VÝZVY

Prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA,
děkan – Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Fakulta veterinárního lékařství

… zleva v popředí MVDr. Hanzálek, fa Prion – prof. MVDr. Nečas – MVDr. Rychlík, prezident KVL ČR – MVDr. Karešová, ředitelka KVS HK – prof. MVDr. Hera, ředitel ÚSKVBL – MVDr. Bernardy, prezident Společnosti specialistů na choroby prasat

 

V čem je, podle vás, hlavní význam a přínos VETfairu?

VETfair hodnotím jednoznačně kladně. Je to jedna z mála velkých akcí určených pro veterinární odbornou veřejnost. Z pohledu Fakulty veterinárního lékařství jako instituce, která vychovává nové veterinární lékaře, jsou takovéto akce více než potřebné. Nejen z toho důvodu, že zde vystavuje řada fi rem, které mohou prezentovat to, co nabízí trhu a to co přichází do vlastní veterinární praxe. VETFair je významný také proto, že přináší odborný program, který znamená další vzdělávání veterinárních lékařů, které určitě navazuje na to, co poskytuje univerzita. V řadě případů vedou semináře odborníci, kteří z univerzity pochází a mnoho cenného mohou přinést do praxe. VETfair tedy chápu hlavně jako možnost dalšího vzdělávání, což je velmi podstatné.

Ve funkci děkana fakulty jste dva měsíce. I přesto, můžete říci, jakým směrem se bude fakulta ubírat?

Fakultu chci vést směrem k Evropě a ke světu. Fakulta se potřebuje rozvíjet z pohledu mezinárodního, protože v dnešním globalizovaném světě se nelze izolovat. Prioritou pro mě je rozvoj z hlediska mezinárodního. V roce 2014 nás bude čekat mezinárodní evaluace čili akreditace univerzity. To znamená, že naše fakulta je na prestižním seznamu evropských univerzit, které mají určitý kredit z hlediska výuky veterinárního lékařství. To je teď pro nás ta nejbližší priorita, dovést fakultu k úspěšné evaluaci v rámci evropských veterinárních škol.

Můžete zhodnotit postavení dnešních absolventů veterinární a farmaceutické univerzity?

Absolventi veterinárního lékařství odchází ze školy se vzděláním evropské kvality. Snažíme se o to, aby vědomosti, které získají během studia, mohli co nejlépe využít i v následné praxi. Fakt, že řada absolventů se uplatňuje ve špičkových privátních praxích, je znám. Řada z nich také zůstává na univerzitě, dále se vzdělává a pomáhá tak vychovávat další veterinární lékaře. Podle mého názoru vychováme kvalitní lékaře, což se odráží na úrovni poskytovaných veterinárních služeb. Podle mne jsme v této oblasti na špičkové úrovni v soukromé i státní sféře. Řada absolventů je žádána ve Velké Británii. Velká poptávka po absolventech je i v celé západní Evropě, což je také výborná vizitka.

MVDr. Blanka Karešová Ředitelka
– Krajská veterinární správa pro Královehradecký kraj

V čem je, podle Vás, hlavní význam a přínos VetFairu?

Velký úspěch je již to, že letos byl uspořádán osmý ročník této výstavy. Vím, jak to vypadá mezi zemědělskou veřejností. Je pravda, že zvířat je stále méně. Na poli fi nančního zhodnocení je to v zemědělském sektoru problematické. To, že je stále více pracovních míst, pociťuje i státní veterinární správa, protože nemáme problémy přijímat do řad našich zaměstnanců čerstvé absolventy vysoké školy. To začíná být unikum, protože ještě před třemi lety byl obecně problém sehnat veterinárního lékaře. Dnes máme velkou poptávku po práci jak z řad starších kolegů, tak právě od absolventů.

Můžete zhodnotit spolupráci soukromé a veřejné veterinární obce?

Co se týče Královehradeckého kraje můžu říci, že spolupráce mezi námi a praktickými veterinárními lékaři, kteří zajišťují praxi u hospodářských zvířat, je na dobré úrovni. Všichni jsou zapojeni do vakcinace proti katarální horečce ovcí. Tato spolupráce běží již několik let.

Dále jsme s nimi také v kontaktu, co se týká plnění podmínek metodiky kontroly zdraví. V oblasti malých zvířat a ordinací jsme zde v kontaktu spíše v případech, kdy žádáme informace o tom, kolik navakcinovali psů a koček proti vzteklině. Obecně tak mohu říci, že žádné problémy v této komunikaci nemáme a vždy jsme schopni se dohodnout.

Čím se v současné době zabýváte?

Co se týče našeho kraje, tak na úseku ochrany zdraví a nákaz nás trochu trápí mor včelího plodu. Občas se také potýkáme s brucelózou u zajíců, to je ovšem většinou v zimě. O těchto problémech bych ale raději nemluvila, protože bych je nerada přivolala.

 

…o Vademecum byl jako vždy velký zájem a ti, kteří zapomněli, si ho mohou vyzvednout na XIX. sněmu v Darovanech

MVDr. Karel Daniel, předseda zahraniční komise KVL ČR

V čem je, podle vás, hlavní význam a přínos VETfairu?

VETfair je jedinečný. Je velmi pozitivní, že je zde stále více vystavovatelů i návštěvníků. Sám mám dokonce pocit, jakoby prostory praskaly ve švech. VETfair se snažíme všemožně propagovat, protože podle mého názoru se jedná o jednu z nejvýznamnějších událostí ve střední Evropě.

Co je, podle vás, současným největším tématem veterinární obce?

Témata, která řešíme, jsou obrovsky rozmanitá. Liší se podle toho, kde jednotliví lidé pracují. V oblasti malých zvířat je to hlavně stále větší náročnost zákazníků a větší počet někdy více či méně oprávněných stížností. V oblasti velké praxe jsou to především splatnosti faktur jednotlivých zákazníků.

…přesně jak na operačním sále. Jeden drží a druhý stříhá. Pan prezident MVDr. Rychlík a MVDr. Karešová, ředitelka KVS HK

 

… i se skleničkou sektu v ruce a slavnostní náladou je hlavním tématem rozhovorů naše práce

Prof. MVDr. Alfred Hera, CSc,
ředitel – Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv

V čem je, podle vás, hlavní význam a přínos VetFairu?

Je velice dobře, že se aktivity na VETfairu rozšiřují. Je pěkné, že se tradice pořádání VETfairu udržela v Hradci Králové. Já osobně mu velmi fandím. Je velmi důležité, že na letošním VETfairu mají všichni možnost získat nový seznam veterinárních léků, který je kompletní. Jsou zde uvedeny všechny registrované veterinární přípravky. Věřím, že v blízké budoucnosti budou mít všichni veterinární lékaři tento materiál k dispozici.

Můžete nové Vademecum přiblížit?

V čem je odlišné od těch předešlých?

Jak jsme zjistili, fyzická prezentace v podobě knihy je velmi důležitá, protože elektronická forma distribuce nestačí. Jsem přesvědčen, že Vademecum splní svůj účel a pomůže všem veterinárním lékařům ve správné léčbě. Chtěl bych také všechny kolegy požádat o hlášení vedlejších účinků léků. V tomto směru máme oproti ostatním evropským zemím značný defi cit. Stále se nám nedaří navázat spolupráci a donutit k ní všechny lékaře. Předchozí vydání Vademeca byla fi nancována přímo od výrobců léčiv. Prezentovaly se zde především ty přípravky, které byly pro fi rmy nejlukrativnější. Stalo se tak běžnou záležitostí, že některé fi rmy, které na tom nebyly z fi nančního hlediska nejlépe, nezaplatily, a tím pádem Vademecum neobsahovalo všechna léčiva. Naším největším zájmem při přípravě tohoto nového Vademeca bylo zajistit co nejširší informovanost veterinárních lékařů. Ta může být úplná pouze tehdy, jestliže bude celé spektrum registrovaných léčivých přípravků publikováno. Za vůbec nejdůležitější tedy pokládám to, že se nám podařilo vytvořit opravdu kompletní seznam.


Ramón C. Soriano, DVM
Produkt manager Animal Health – veterinární lékař specializovaný na výživu, Andrés Pintaluba,s. a., Španělsko

 

Proč jste přijel na letošní VETfair ze Španělska?

Pozvali mě kolegové ze společnosti Cymedica, kteří spolupracují s laboratoří, v níž působím, máme zde domluvené schůzky a jednání.

Jak se vám na VETfairu líbí?

Jsem zde letos poprvé, před chvílí jsem dorazil a čekám na jednání. Zatím nemám celkový pohled, protože jsem neměl čas celou výstavu projít. Doufám, že se k tomu dostanu odpoledne.

Máte podobnou výstavu či kongres ve Španělsku?

Ano, máme podobnou v Barceloně, jmenuje se Expo-Aviga, je pořádána jednou za tři roky. Tento rok se mění její celá koncepce, bude to větší kongres a menší výstava. Další máme v Zaragoze, to už je spíš velká výstava než vzdělávací kongres.