Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Zasedání představenstva

  Z ČINNOSTI KOMORY

MVDr. Martin Jehlička

Je krásný slunečný pátek, těsně před polednem, a já se blížím do Hradce Králové na zasedání představenstva Komory.

…veterina bez hranic. Slovenští a čeští kolegové v živé debatě, jako každý rok

 

Hlavou mi létají útržky projevů, rodí se veledůležitá témata, která budou dnes jistě probrána a povedou k naprostému blahu a spokojenosti naší členské základny. Po příjezdu do Hradce se ubytovávám v hotelu Grand (i komorová politika má své skryté půvaby) a hned slyším mírnou výtku staršího kolegy týkající se vychládajícího jídla. Za malou chvíli jsme tu všichni, dnes jsem tu pro změnu opět nejmladší, nejbližší věkový spojenec v představenstvu je ode mne minimálně 15 let daleko, ach jo. Prezident právě odstartoval a během chvilky již jsem informován o technických detailech distribuce Vademeka, a vývoje letitého sporu s fi rmou Sano, který snad skončí dříve, než mu budu muset porozumět.

Další perličkou na pořadu schůze je zpráva revizní komise přednesená doktorkou Vrankovou. Na základě stížnosti na jednoho pracovníka univerzity totiž vyšla najevo legislativní nejednoznačnost v tom, kdo by toto měl v rámci disciplinárního řízení řešit. Univerzita sama, nebo revizní komise a potažmo čestná rada?

Univerzita se samozřejmě velmi nerada komukoli zpovídá, natož potom komoře. Není však nad slunce jasné, že je mnohem lepší nasytit hněv rozzlobeného majitele většinou velmi shovívavým řízením před revizní komisí, než ho rovnou zahnat do advokátní kanceláře a čekat na nejistý výsledek soudu? Asi ne.

boj na ministerské půdě o čipování koní

Poté se ujal slova doktor Raška a seznámil nás s podrobnostmi programu blížícího se sněmu Komory v Darové. Jsem rád, že byl do doprovodného programu zařazen kromě golfu i bowling, ten už jsem několikrát hrál. Do Darové se budu také těšit na veřejnou debatu na téma Je zvíře věc?, která pramení ze snahy některých poslanců tento status změnit. Pokud se k debatnímu stolu opravdu podaří dostat fi lozofa a kněze Tomáše Halíka, čeká nás velkolepá diskuse.

V rámci zprávy vzdělávací komise nás navštívila doktorka Vitásková a paní Borská chystající nová témata komunikačních seminářů, zřejmě se bude jednat o principy managementu na pracovišti. Pokud jste nenavštívili první díl, komunikaci se zákazníkem, obraťte se na svého okresního náčelníka Komory. Vřele doporučuji. Další velkým tématem na pořadu dne jsou budoucí volby, konkrétně její technický průběh. Po trapném intermezzu na posledním sněmu je to jistě na místě. Řeči se ujímá pan Vorel z fi rmy Drosera a předkládá nástin elegantních elektronických voleb v kombinaci s klasickým korespondenčním způsobem. Pěkné, snad bude někdo volit. Uklidňuje mě zapálení svědomitého kolegy Rašky a v tu chvíli uvěřím, že tento systém bude pracovat perfektně.

Jako další jsou nám kolegou Borkovcem představeni Veterináři bez hranic, tedy jejich čerstvě narozená česká buňka. Záměry a cíle mají ušlechtilé, proto bychom je měli podporovat, příspěvek na rozjezd je odhlasován.

Poté přivítáme zástupce slovenské Komory, v rámci přivítání společně zhlédneme krátký fi lm o repatriaci bílých nosorožců zpět do Afriky, který nám osobitě komentuje MVDr. Štěpán. Poté dostávají prostor slovenští kolegové a my se dozvídáme o jejich palčivých problémech. Na Slovensku momentálně hoří boj na ministerské půdě o čipování koní, boj který jsme my s plemenáři již dávno prohráli.

 

…MVDr. Martin Jehlička

Hodně zdaru. Zajímavá je také informace, že naši východní sousedé mají ketamin zařazený do seznamu omamných a psychotropních látek, důvodem bylo mediálně sledované zneužití ketaminu jako drogy. Máme se na co těšit.

Schůze se chýlí k závěru, v hlavě mám uklizeno jak po státnici z malých zvířat, takže pokud jsem v kuloárech zaslechl nějaké pikantnosti, pouze prosvištěly mou hlavou jako šíp. Z krásného dne zbývá jen překvapivě studený večer, nezbývá než vyrazit na VETfair…

 
MVDr. Martin Jehlička