Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Stubbs George, Leopard

  SPOLEČENSKÁ RUBRIKA

 

Stubbs George
Leopard

Pokud vám způsob malby připadne povědomý, tak právem. S autorem leoparda jsme se již setkali na titulce dubnového Zvěrokruhu. Je jím George Stubbs, který je jedním z nejvýznamnějších malířů zvířat 18. století.

Světlo světa spatřil v Liverpoolu v rodině koželuha a sám musel už v mladých letech v otcově dílně přiložit ruku k dílu. Teprve po otcově smrti v roce 1741, to mu bylo 17 let, vstoupil do učení jednoho mědirytce a maliře v Lancashire. Tam ovšem dlouho nevydržel, na kopírování starých mistrů si připadal být příliš dobrý, a tak se začal živit jako portrétista. Nakonec začal studovat anatomii člověka v York County Hospital.

Podle jeho vlastních slov ho anatomie zajímala od dětství a první kresby byly ilustrace do učebnice pro porodní báby. Když se v roce 1756 vrátil z cesty po Itálii, pronajmul si farmu v Lincolnshire, na které se věnoval studiu koní. Po třech letech studia se vrací do Londýna a začíná pracovat na své knize Anatomie koně, kterou v roce 1766 vydává. Originály těchto anatomicky přesných a přesto uměleckých kreseb jsou dnes majetkem Královské akademie umění.

George Stubbs byl vlastně malířský samouk a jako řada umělců měl občas také „vysoko do žlabu”. Ovšem jen do té doby, než obdržel zakázku knížete z Ritchmondu na tři velká plátna. Tehdy se na něj usmálo štěstí. Stal se oblíbeným malířem ve šlechtických kruzích a o zakázky neměl nouzi, dokonce by se dalo říci, že se stal zámožným občanem. Vedle malby se nadále intenzivně zabýval anatomií, a to jak člověka, tak i zvířat, publikoval na toto téma několik vědeckých prací a byl docentem pro anatomii lidí i zvířat v nemocnici v Yorku.

Právě ono velmi přesné, do té doby nezvyklé podání anatomie a jedinečný, až vědecký přístup jsou pro jeho obrazy typické.