Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Úvodník – MVDr. Radka Vaňousová

  ÚVODNÍK
Vážení kolegové a vážené kolegyně,

tak máme za sebou XIX. sněm komory veterinárních lékařů v Darové. I když nám počasí příliš nepřálo, nakonec se podařilo uskutečnit i všechny plánované akce doprovodného programu. Doufám, že jste si vše náramně užili. Za sebe mohu říct, že od čtvrtečního odpoledne jsem neustále seděla někde na schůzi a nejdál jsem se dostala do hotelové restaurace na oběd či večeři. Na vyhlášené hotelové welness se v mém pracovním programu nenašla žádná skulinka, ledaže bych si tam s sebou vzala VIP hosty, o které jsem se měla při jejich příjezdu na sněm starat.

Je pravda, že všechna jednání se vedla v takovém uvolněnějším duchu, než bývají v sídle Komory. Naopak jednání sněmu bylo místy poměrně hodně bouřlivé, sami jste jej mohli shlédnout na internetu, pokud jste nebyli fyzicky přítomni (aktuální mistrovství světa v hokeji bylo nejspíš zajímavější…).

Ze samotného jednání jsem měla rozporuplné pocity. Myslím si, že představenstvo zastupuje členy komory ve shodě a v jejich nejlepším zájmu, proto mě docela zaskočila skutečnost, že vlastně naše činnost není kolegy přijímána příliš pozitivně a vnímají to tak, že za „těžký prachy“ se jen tak plácáme po zádech a vlastně nic pořádného neděláme. Některá vystoupení připomínala besídku zvláštní školy a debaty na téma kdo je a není škůdce… rozhodně mi občas připomněly záběry z jednání parlamentu. Z pohledu člena představenstva musím uznat, že některé body jednání mohly být lépe připraveny, zejména pak ten, který se týká fi rmy Sano. Díval-li se nějaký zástupce fi rmy na přímý přenos ze sněmu, tak si určitě spokojeně zamnul ruce.

Velká diskuse se strhla kolem elektronických voleb, takže kdo to chcete vyzkoušet, neváhejte. Na stránkách komory je připraven modul voleb na současné parlamentní, na kterých si celý systém můžete vyzkoušet. Pamětníci zhodnotili průběh sněmu za vcelku průměrný, prý už zažili daleko horší. V každém případě hotelová kuchyně se vyznamenala a všechny spory a rozmíšky byly nad plnými talíři kulinářských pochoutek a plných sklenic piva či jiného moku urovnány či zapomenuty nebo se rozplynuly v rytmu živé hudby.

Z mého pohledu mohu říct, že mě mrzí vpodstatě nulová účast mým vrstevníků, kteří by byli pro jednání sněmu určitě přínosem a zcela určitě by jej posunuli do jiné roviny ( a to nejen pracovní program), neboť věková skladba účastníků, jejichž průměr byl ( z mého pohledu) určitě nad 50 let, řeší jiné problémy a mají jiný náhled na věci než dnešní mladá generace.

Při nedělním odjezdu mě překvapilo, že v nedaleké obci Břasy, vzdálené asi 3 km od hotelu Darovanský dvůr, byla policejní hlídka (jako kdyby na nás čekali…). Tak jen doufám, že nikdo z kolegů neměl s policisty nějaký negativní zážitek či komplikaci…

 

MVDr. Radka Vaňousová