Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Monitoring tisku – Zvěrolékaři uzdravují i lidské duše

Zvěrolékaři uzdravují i lidské duše

V Brně včera veterinářům, kteří zde promovali před padesáti lety, udělili “zlatý” diplom

BRNO Podle veterináře Luboše Holého pro jeho práci platí přísloví, že lékař léčí člověka, ale zvěrolékař lidstvo. “Když pomůžete k uzdravení zvířete, největší radost z toho bude mít jeho majitel,” vysvětluje Holý. Na půdě Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se včera znovu setkal se spolužáky-veterináři, kteří společně s ním přesně před padesáti lety promovali. Z rukou prorektorky slavnostně obdrželi “zlatý” diplom. Jejich almamater tímto gestem každoročně prokazuje někdejším absolventům úctu za celoživotní práci v oboru. “Druhé promoce byly krásné, ale o diplomy nešlo. Nejvíce nás potěšilo, že jsme se po tak dlouhé době opět setkali,” řekl další absolvent z roku 1960 Ladislav Jícha. V oboru pracoval celý život. “Už v pěti letech jsem měl jasno, že se chci stát veterinářem. Tenkrát na náš statek vjel zvěrolékař, který měl nádherného psa. Navíc měl suverénní vystupování kněze kázajícího v katedrále. Zaujal mě na první pohled a ještě ten den se stal mým velkým vzorem,” vzpomněl si na svou první motivaci pro studium další z veterinářů František Fejfar. Pro “veterinu” se ale rozhodl i z jiného důvodu. Jako syn velkostatkáře mohl dosáhnout vysokoškolského vzdělání pouze v tomto oboru. A stejně jako jeho kolegové i on dostal po studiích umístěnku v okresním veterinárním zařízení. “Nabídky práce nebyly žádné, rovnou jsme dostali umístěnku a putovali na místo určení. Bez respektování naší vůle, potřeb nebo přání,” popsal tehdejší postupy Fejfar, který tehdy musel odejít na Zlínsko. Až po pěti letech předepsaného působení se odtamtud mohl vrátit do vysněné Kroměříže, kde pracoval dalších osmatřicet let. Podobně nastartoval kariéru i bývalý zvěrolékař Martin Lis, nakonec však skončil v zahraničí. “Vždycky jsem pracoval v zemědělství a měl jsem blízko ke zvířatům, hlavně ke koním. Veterina je dobrý obor. Živil jsem se jí pětatřicet let, i poté, co jsem se přestěhoval do Kanady,” řekl Lis. Do ciziny putovala i spousta jeho kolegů. Většinou pomáhali při vytváření nových veterinárních institucí, tvořili podklady pro etické kodexy OSN pro práci se zvířaty nebo spolupracovali s Evropskou unií. Stopy jejich působení lze nalézt i v Angole, Mozambiku, Alžíru, Spojených státech amerických či Mongolsku.

Foto popis| Po padesáti letech opět pro diplom Na půdě Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně včera diplomem absolventům-jubilantům vyjádřili úctu za celoživotní práci v oboru.
Foto autor| Foto: Radek Miča, MF DNES
Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Brno