Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Kdo chce med mít, tak si ho vždycky najde

  INFORMACE, ZPRÁVY, VÝZVY

Josef Duben

Spřízněné duši
Kdo má rád včelu, motýla či čmeláka,
toho bzukot či třepot křídel vyláká
na procházku okolo úlů či do luk,
a slova nás dvou jsou plná… zámlk…

… tak tenhle milovník medu je tak pomilováníhodný, že by se člověk nad ním i slitoval a koupil mu trochu medu v nejbližším supermarketu

 

TISKOVÁ ZPRÁVA 23. 6. 2010

Po letošním studeném a mokrém jaru, kdy do květů pršelo a včelstva jsou poměrně slabá, se zdá, že snůška medu nemusí být tak velká, jak by si mnozí přáli. Podobné úvahy ale zaznívají téměř každoročně a vždy se na milovníky medu dostane.

Ať tak či onak, s jistotou lze říci, že českého medu pro zákazníky může být dostatek. Samozřejmé je, že nabídka medu v tržní síti je bohatá, a zákazník má velkou možnost výběru. Může si pořídit med za různé ceny a může vybírat, jak se dozví z etiket, z medů původem stoprocentně z ČR, dokonce s uvedením konkrétního včelaře, z medů původem z jedné země EU, ale i z medů směsných, kde zpravidla najde sdělení, že je původem ze zemí EU a mimo EU. Záleží tedy na zákazníkovi, který výrobek si vybere.

U jednodruhového medu se zákazník ihned z etikety dozví, ze které země pochází, kdežto u medů směsných se původ dá dohledat až u výrobce, nikoli přímo na etiketě, tak to umožňuje současná legislativa. Ta ukládá uvést původ, u jednodruhového tedy zemi původu, to je jednoduché, u směsného pak „stačí“ např., jak výše uvedeno „ze zemí EU a mimo EU“.

Zákazník se pak může spolehnout, že všechny medy, ať původem z EU nebo ze třetích zemí, musí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti. To znamená, že med uváděný v naší republice do oběhu nesmí obsahovat žádná rezidua veterinárních léčiv, zárodky moru včelího plodu ani žádné cizí příměsi, ani nesmí být přehřátý, tím by se zničila jeho hodnota. V uplynulých letech jsme takto řadu zásilek vrátili zpět dodavateli, šlo například o med z Kuby, z Číny apod.

Je tedy na zákazníkovi, zda dá přednost ceně nebo kvalitě. Pokud jde o adresný český med, například přímo od včelaře, neudělá zákazník chybu. Však je také český med výborným vývozním artiklem a je žádán jak v zemích EU, tak i ve třetích zemích.

 
Josef Duben,
tisk. mluvčí SVS ČR


Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz