Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – August Macke: Jezdec na oslu

  Časopis Zvěrokruh 9/2016
     Společenská rubrika

August Macke

Jezdec na oslu

 

August Robert Ludwig Macke se narodil 3. ledna 1887 v Meschede a patřil mezi nejznámější německé malíře expresionismu. Řadil se bohužel k těm umělcům, kteří se nedožili vysokého věku. Narukoval roku 1914 jako mnoho dalších do armády a 26. září 1914 u Perthes-lés-Hurlus padl. Během deseti let se mu podařilo zorientovat se v mnoha malířských stylech a směrech, které se tehdy rodily, a najít si vlastní styl vyznačující se používáním čistých, vřelých a jasných harmonizujících barev. Z jeho obrazů vyvěrá touha po souznění člověka s okolním světem a po pozitivním světě bez tragédií.

August Macke pocházel ze zámožné rodiny, otec sbíral staré rytiny, mince a ve volných chvílích také sám kreslil. Brzy po jeho narození se rodina stěhuje do Kolína nad Rýnem, v roce 1897 zde začíná navštěvovat gymnázium kde se záhy projevoval jeho zájem o umění a talent kreslíře a malíře.

Proti vůli svého otce opuští roku 1904 gymnazium, a zapisuje se na Královskou akademii v Düsseldorfu, kde kritizuje zastaralý učební plán a po dvou letech odchází na uměleckoprůmyslovou, kde mu učební plán a metodika výuky více vyhovovaly.

Při návštěvě jedné výstavy poznává na začátku roku 1910 jiného malíře, Franze Marca. Oba velice rychle zjistili, že plují na stejné vlně, a tak vzniklo hluboké přátelství. Jak umělecké, tak i lidské. Po roce se August Macke stává členem skupiny kníž patří také Franc Marc a kterou myšlenkově vede Wassilly Kandinsky – Modrý jezdec. Podílí se na redakci almanachu, přispívá svými texty. Díky přílišné dominanci Wasillyho Kandinského začíná být jeho vztah k této umělecké skupině stále ambivalentnější, až se nakonec od ní umělecky zcela distancuje.

Aby získal odstup od uměleckého vření a mohl se věnovat jen malbě, stěhuje se Macke na podzim roku 1913 do Hilterfi ngenu u jezera Thuner (Thunersee). Nedaleko bydlí take Paul Klee a přítel Louis Moilliet. V tomto prostředí maluje v krátké době svá nejvýznamnější díla. Pobyt zde přerušuje na krátkou čtrnáctidenní cestu s oběma přáteli do Tuniska, odkud si přiváží řadu skic, fotografi í a akvarelů. Z této studijní cesty asi pochází také motiv jezdce na oslu, který máme na titulce. Když vypukla první světová válka, byl, Macke 1. září povolán do armády, nastupuje k dělostřelectvu a o tři týdny později, 26. září umírá. Je pohřben v hromadném hrobě na vojenském hřbitově v Souainu.