Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Světový den vakcinace proti vzteklině

  PRO PRAXI

MVDr. Jan Bernardy

– World Rabies Day –

Na výročí úmrtí světového vědce Luise Pasteura (28. 9. 1895) se již několik let koná Světový den vakcinace proti vzteklině. Poprvé v letošním roce se zúčastnili i čeští veterinární lékaři v Brně. Proběhla zde vakcinace psů osob bez domova, díky sponzorskému daru laboratoří Dyntec vakcíny psů proti vzteklině a dalším chorobám Canvac DHPPiL+R. Vakcinaci provedli jako charitativní činnost veterinární lékaři ze společnosti Veterináři bez hranic prof. Modrý, dr. Albrechtová a dr. Juránková za součinnosti a přípravy ze strany dr. Hlaváče a dr. Bernardyho. Bylo očkováno asi deset psů patřících klientům Armády spásy v Brně (AS) jak v rámci ubytovny v Mlýnské ulici, tak soustředěných v terénu na daném místě, kam byla skupina vakcinátorů dovedena klienty AS. Většina z vakcinovaných psů buď nebyla vakcinována vůbec, nebo se k pravidelné vakcinaci nedostavuje.

Akce se setkala s příznivou odezvou této jinak obtížně přizpůsobivé skupiny obyvatel. Vakcinace se těšila pozornosti médií, která na jedné straně odpuzovala cílové osoby, na druhé straně napomůže v příštích letech v popularizaci této kampaně.

… pes zůstává přítelem člověka i v těžké životní situaci

 
MVDr. Jan Bernardy