Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Informace o změnách pojistných smluv

  PRO PRAXI

Zdeňka Hanelová

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až…

… Zdeňka Hanelová

 

Vážené dámy a pánové,

některé z vás jsem asi nepotěšila informací, že si již nelze sjednat rámcovou pojistnou smlouvou pro OSVČ nejnižší limit pojištění 250 000, který jste mohli využívat od počátku roku 2007. V minulosti však byl již nejnižší možný limit pro pojištění odpovědnosti 500 tis. korun. Od počátku této nové smlouvy jsem se snažila vrátit nejnižší limit pojištění zpět na tuto výši.

Argumenty některých z vás: „já jen dělám malá zvířata, mně se taková škoda nemůže stát“, neobstojí pak s realitou, až po vás někdo bude chtít statisícovou náhradu škody. V předešlém roce jsme měli požadavek na náhradu škody za úraz majitelky zvířete, kterou její vlastní pes porazil při seskoku z vyšetřovacího stolu v ordinaci. Paní utrpěla velmi vážný úraz: otřes mozku, zlomená žebra, poškození sleziny. Úraz měl chirurgickou dohru v podobě odnětí sleziny, tedy s trvalým zdravotním poškozením majitelky zvířete. K tomuto případu jen tolik, že v tomto případě nebyla shledána odpovědnost veterinárního lékaře.

Stačila ovšem jen souhra jiných okolností, aby byla shledána odpovědnost veterinárního zařízení, a pak by asi limit pojištění 250 tisíc příliš nepostačil. Měli jsme i jiné nepříjemné úrazy způsobené třetím osobám, př. píchnutí při vakcinaci. Ceny domácích mazlíčků také rostou a o požadovaných chovatelských škodách nemluvím…

Kdybych vám měla doporučit nejnižší volbu limitu, tak bych se přikláněla až k 1 mil. korun. Volba je ale na vás, proto je smlouva takto variabilní. Počítám s kritizujícími připomínkami k navýšení základního limitu, ale bude mi stačit, když mi jeden z vás poděkuje, že se díky této změně nedostal do maléru, což se také již v minulosti stalo.

Takže dámy a pánové, moje telefonní číslo je 602 783 769, můžete láteřit, případně, využít pro konzultace.

Blíží se vánoční svátky a konec roku, dovolte mi abych vám všem poděkovala za spolupráci a popřála pevné zdraví a krásné Vánoce.

 
V Olomouci 16. 11. 2010
Zdeňka Hanelová