Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Jedenáctý Reprezentační ples veterinárních lékařů na Žofíně

  Společenská rubrika

Jana Dupalová
Říká se, že nesmrtelnost plesů je v setkávání lidí

… byl by to hřích v těchto prostorách neplesat. A tak bylo poctivě plesováno až do pozdních hodin

 

Svůj nejhezčí ples může člověk prožít třeba v Horní Dolní a v šatech po babičce. Ale kam chodí veterinární lékaři mimo jiné na ples?

Většina z vás již od 19. ledna 2001 každoročně na Reprezentační ples veterinárních lékařů na Žofín.

Proč je tento ples tak výjimečný?

Říká se, že nesmrtelnost plesů je v setkávání lidí. Zde se setkáváte se svými kolegy, známými a přáteli.

Koná se v novorenezančním paláci Žofín, který je od roku 1837 jedním z nejvýznamnějších center kulturního a společenského života.

Nechybí zde vzácní hosté a pestrý program až do ranních hodin.

Našimi vzácnými hosty jsou každoročně prezident Komory veterinárních lékařů České republiky, prezident KVL Slovenské republiky, ředitel Státní veterinární správy, ředitel ÚSKVBL, zástupci ÚSKVBL Slovenské republiky, zástupci Veterinární farmaceutické univerzity v Brně. Letos nás svou účastí poctila i velvyslankyně České republiky při EU MVDr. Milena Vicenová a britský kolega Dr. Jason Aldiss.

Po formálních společenských změnách, které navazovaly na politický obrat v listopadu 1989, došlo 1. července 1991 i k privatizaci veterinární služby.

o vaši spokojenost se na Žofíně stará 55 číšníků, jídla připravuje 25 kuchařů a 10 servíruje

Letos to bude 20 let, co poskytujete veterinární léčebnou a preventivní činnost v soukromém sektoru a v ovzduší skutečné svobody. Bude to i dvacet let od toho, co si můžete vybírat své dodavatele léčiv. Firmy Samohýl a SANVET jsou s vámi od samého počátku. Majitelé Jana Dupalová a Petr Samohýl iniciovali a následně zrealizovali projekt reprezentačních veterinárních plesů, a to s cílem podpořit stavovskou čest, hrdost na profesi a vlastní práci veterinárních lékařů.

Jedenáctým Reprezentačním plesem veterinárních lékařů jsme otevřeli druhou dekádu této prestižní akce. Dovolte, abychom vám připomněli všechny uplynulé ročníky.

Seriózní, ale i vtipní moderátoři udělali z našich plesů vždy událost roku. Podle tradice moderoval každý ples někdo jiný, a tak se na pódiu žofínského paláce objevily hvězdy jako Bára Štěpánová a Marián Labuda, Iva Kubelková a Jan Čenský, Kateřina Herčíková a Josef Carda, Klára Doležalová a Marek Vašut nebo Jolana Voldánová a Alexander Hemala. Letošním ročníkem hosty provedla Monika Absolonová a Aleš Háma.

Předtančení na plesech jsou vesměs šesti- až šestnáctipárová podle druhu. Na reprezentačních plesech veterinárních lékařů jste měli možnost vidět ja k tato k lasická předtančení, tak předtančení v podání účinkujících ze StarDance – Mahuleny Bočanové s Jaroslavem Kunešem na osmém plese a Moniky Absolonové s jejím tanečním partnerem Václavem Masarykem na plese zatím posledním, jedenáctém.

Kromě běžného předtančení jste si mohli poslechnout i žánr vážné hudby, například v podání houslisty Pavla Šporcla, české Carmen Andrey Kalivodové a letos mistrů svého oboru Jaroslava Svěceného a Lubomíra Brabce, kteří vytvořili neobvyklé duo.

Hlavní program večera obstarávají stálice českého uměleckého nebe. Marie Rottrová, Helena Vondráčková, Věra Špinarová, Karel Gott nebo kapely Olympic, Čechomor a jiní.

Jejich výkony jsou odměněny neutichjícím potleskem a kyticí. Zajímavostí je, že o letošní květinovou výzdobu plesu se postarala někdejší miss Kateřina Stočesová.

V Malém sále jste o půlnoci viděli barmanskou show a mohli ochutnat míchané nápoje. Diskotéka je oblíbenou součástí pozdního večera a pokračující noci a těm nejvytrvalejším hostům se stará o zábavu až do ranních hodin.

 

„Nejsme galerie, vína se musí točit, být originální a chutnat. Není umění koupit si víno drahé a známé, mnohem víc chutná víno neznámé, kvalitní a za příznivou cenu.“ Říkají somneliéři, kteří v Rytířském sále po celých jedenáct let připravují degustaci vín. K tomu jim hraje cimbálová muzika, v letošním roce Jožky Šmukaře. Mimochodem, o půlnoci se zde podává česnečka a guláš.

Reprezentační ples veterinárních lékařů nepřináší radost jenom nám, ale i těm, kteří potřebují pomoc. V roce 2006 věnovali účastníci plesu Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka 618 000 korun pro rozšíření zázemí využívaných pro zooterapii a canisterapii postižených dětí. V roce 2007 jsme na plese vybrali 46 000 korun a přispěli na vybudování přístupové cesty k tomuto zařízení.

Ples přece musí být perfektní. Víte, že o vaši spokojenost se na Žofíně stará 55 číšníků, jídla připravuje 25 kuchařů a deset servíruje? Dále se na ples nakoupí 800 kilogramů potravin, 1000 lahví vína, použije se 5600 skleniček a 6000 talířů. Za posledních jedenáct ročníků se plesu zúčastnilo 8200 hostů, kteří protančili 86 hodin.

Ujišťujeme vás, že letošní ples nebyl poslední. Palác Žofín se v sobotu 21. ledna 2012 opět stane jedním z míst, kde stojí za to být.

Přenesete se do světa, jehož podmínky umožňují naplnit aristotelovský ideál a užít si výjimečný čas i místo nejlépe, jak je to možné – v dobré společnosti.

   

Fotodokumentaci z reprezentačních plesů
naleznete na adrese
www.samohyl.cz/nadacnifond
Jana Dupalová