Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Žofín

  Společenská rubrika

Zdeněk Pospíšil
Zazněla tam i cimbálovka

… hnidopichům by se cimbálovka na plese mohla jevit jako nestylová, ale opak byl pravdou

 

Přibližně před deseti lety se mi dostalo cti zúčastnit se jednoho z prvních Reprezentačních plesů veterinárních lékařů v Praze na Žofíně. Pro rodilého Moraváka už samotný výraz „Žofín“ znamenal pojem. Vlastní návštěva paláce, známého nám většinou z televize, však předčila očekávání. Již prostředí krásných sálů bylo poloviční zárukou pohody a spokojenosti účastníků. Za zvláštní zmínku stojí ples z roku 2003, kdy suterén a přízemí Žofína byly při záplavách v roce 2002 pod vodou. Otlučené vysychající zdi byly zakryty závěsy a příjemná atmosféra nebyla ani tehdy narušena.

Takto je tomu po celou dobu konání plesů, z nichž letošní byl již jedenáctý. Ve společenských úborech se zde v jiné než pracovní atmosféře setkávají kolegové z celé republiky a význam plesu bývá zdůrazněn účastí zástupců různých veterinárních organizací, farmaceutických fi rem a zahraničních hostů. Po celou dobu je cítit přátelská atmosféra.

Reprezentační ples veterinárních lékařů si za tu dobu zajistil vysokou společenskou a stavovskou reputaci. Každoročně na plese vystupují renomovaní umělci a tento ples se stává v Praze pojmem. Svědčí o tom i slova Moniky Absolonové, která poté, kdy před finále vypadla ze Star Dance, docela s nadšením ve sdělovacích prostředcích prohlásila, že v tančení bude pokračovat i nadále a že první její veřejné vystoupení bude na plese veterinářů. Tento ples nakonec i s Alešem Hámou zajímavě moderovala.

Výčet aktivit by nebyl úplný, kdybych nezmínil i bohatý raut a pokračování zábavy po půlnoci v Rytířském sále při cimbálové muzice. Spokojenost s plesem je nakonec vidět i při následné ranní snídani. Často ještě unavené tváře se usmívají na přátele a loučí se se slovy: „tak příští rok opět na shledanou“.

Nejsem si jist, zda nepřekročím nějaký předpis o propagaci či reklamě, když řeknu, že úspěch plesu by nebyl možný bez účinné podpory řady sponzorů. Dva z nich jsou mi známí, protože zahajovali většinu plesů – MVDr. Jana Dupalová a Ing. Petr Samohýl. Vřelý dík jim a všem ostatním.

   

Zdeněk Pospíšil