Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Některé daňové změny platné od 1. 1. 2011

  Pro praxi – Daňová poradna

František Elis

„Kdyby se měnila pravidla fotbalu tak často jako u daní, mistrovství světa bychom se nikdy nedočkali.“

Cílem tohoto článku je upozornit na nejdůležitější změny v daňové oblasti, a to především z pohledu provozovatelů veterinárních praxí – fyzických osob. Samotný zákon o daních z příjmů obsahuje pro rok 2011 celkem 131 změn a řadu dalších přechodných ustanovení. Některé změny mají dopad výlučně na právnické osoby, jiné se dotýkají jak fyzických, tak právnických osob a další, z pohledu provozovatelů veterinárních praxí ty nejdůležitější, mají dopad (v naprosté většině případů negativní – záporný) výlučně na fyzické osoby. Přitom nezbývá než konstatovat, že tyto změny jsou zpravidla nastaveny tak, aby bylo dosaženo zvýšeného výběru daně z příjmů, zároveň došlo k úsporám výdajů státního rozpočtu, a tím i ke snížení jeho celkového defi citu.

Daně, sociální a zdravotní pojištění by se měly platit na jednom místě, nikoliv na třech jako nyní.

Přesto, že většina z nás se zatím nevypořádala ve svých daňových přiznáních za zdaňovací období kalendářního roku 2010 ani se změnami platnými pro předchozí rok a měli bychom se, ve vlastním zájmu, co nejpodrobněji seznámit se změnami platnými pro tento rok, lze se v denním tisku dočíst o dalších připravovaných významných až revolučních změnách v daňové oblasti, jejich platnost se předpokládá od roku 2013. Údajně by se mělo jednat o zdanění všech příjmů jednou sazbou bez ohledu, zda se bude jednat o příjmy ze závislé činnosti, z podnikání nebo pronájmu. Superhrubá mzda by se měla stát minulostí, zdaňovala by se opět, jako kdysi, pouze hrubá mzda. Sazba daně by se měla pohybovat kolem dvaceti procent a veškeré příjmy přiznávat na jediném formuláři. Daně, sociální a zdravotní pojištění by se měly platit na jednom místě, nikoliv na třech jako nyní.


… na euro si ještě nějakou dobu asi počkáme, ale i když koruna zmizí, počty s kalkulačkou a bolestmi hlavy zůstanou
 

Vraťme se však do reality. Je nade vší pochybnost, že jakékoliv změny v daňové oblasti jsou pro poplatníka, a to především v prvním roce jejich účinnosti, komplikujícím prvkem, ale mnohdy i velkou neznámou. Nic na tom nemění různá vyjádření o jejich nutnosti vyvolané např. ekonomickým vývojem a nelze v žádném případě předpokládat, že v platnost vstoupivší změna bude znamenat zjednodušení zákona, byť to tak bude v mnoha případech deklarováno. Z výše uvedených důvodů považuji za poměrně důležitou ještě poznámku k uplatňování výdajů procentem z dosažených příjmů. To činilo za zdaňovací období kalendářního roku 2009 u fyzických osob podnikajících podle zvláštních předpisů, tj. mj. i u provozovatelů veterinárních praxí 60 %. Pro rok 2010 a roky následující se vrátilo na původních 40 %. Je celkem logické, že u těch provozovatelů veterinárních praxí, kteří tento postup uplatňování daňově uznatelných výdajů praktikují, dojde za rok 2010 k významnému nárůstu daně z příjmů ale i doplatku sociálního a zdravotního pojištění. Částečně lze tento, z pohledu poplatníka jistě nepříznivý dopad, eliminovat odložením daňové povinnosti z 31. 3. 2011 (1. 4. 2011) na 30. 6. 2011 (1. 7. 2011).

Pro rok 2011 považuji z pohledu provozovatelů veterinárních praxí – fyzických osob za důležité především:

1. Zrušení osvobození úroků z vkladů ze stavebního spoření a stanovení, že příspěvek fyzickým osobám podle zákona o stavebním spoření a státní podpora stavebního spoření, na který vznikl nárok v roce 2010 a který byl poukázán stavební spořitelně po 31. prosinci roku 2010 je kapitálovým příjmem a podléhá zdanění srážkovou daní ve výši 50 %.

2. Zpřesnění uplatňování paušálních výdajů na dopravu a to tak, že

• v případě spoluvlastníků vozidla (nebo v případě vozidla ve společném jmění manželů) se doplňuje zákon tak, aby bylo nade vší pochybnost zřejmé, že nelze uplatnit u každého z nich plnou výši paušálních výdajů, ale pouze poměrnou část, případně, že nelze u jednoho spoluvlastníka uplatnit skutečné výdaje a u druhého poměrnou část paušálních výdajů,

• jednoznačně stanoví, že nelze u jednoho vozidla v průběhu zdaňovacího období měnit paušální výdaje na výdaje skutečné,

• řeší problém nově pořízeného vozidla nebo vozidla vyřazeného v průběhu příslušného měsíce uplatněním poměrné části paušálních výdajů,

• řeší výkladový problém „nepřenechání vozidla jiné osobě“, a to zcela jasným vymezením, kdo může příslušné vozidlo na pracovní cesty využít (spolupracující osoba),

• řeší uplatnění paušálního výdaje na dopravu vozidlem ve společném jmění manželů nebo podílovém spoluvlastnictví, které je využíváno více poplatníky, a to poměrnou výší paušálního výdaje na dopravu.

3. Snížení slevy na dani na poplatníka o 100 Kč měsíčně, tedy o 1200 Kč ročně. Tato sleva se v absolutním vyjádření snižuje z 24 840 Kč na 23 640 Kč. Snížení se týká pouze roku 2011 a bylo zdůvodněno tak, že se jedná o získání fi nančních prostředků na odstraňování následků povodňových škod.

Další důležitou změnou je vznik nového procesního předpisu daňového práva přijatého zákonem č. 280/2009 Sb., daňový řád, který nabyl účinnosti dnem 1. 1. 2011 a nahradil dosavadní zákon 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků. Bylo by nad rámec tohoto článku zabývat se věcnými a koncepčními změnami, který daňový řád přináší. Proto upozorním pouze na dvě konkrétní, nikoliv však nejdůležitější změny, které se mohou poplatníka, provozovatele veterinární praxe – fyzické osoby dotknout.

 

… pokutu v drobných nezaplatíte. Nejnižší je 500 Kč

1. S účinností daňového řádu

dochází u některých daňových přiznání, hlášení nebo vyúčtování k posunu termínu pro jejich podání. Nová úprava pozitivně ovlivní termín k podání přiznání k dani z příjmů, a to včetně termínu její splatnosti. Poslední možnost k včasnému podání přiznání a zároveň i splatnost daně se posouvají o jeden den z posledního březnového dne na 1. 4. 2011. Totéž platí i pro ty, kteří mají termín k podání přiznání posunutý z důvodů, že jim daňové přiznání zpracovává a podává daňový poradce nebo mají zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Tito poplatníci musí podat přiznání k dani z příjmů a daň zaplatit až do 1. 7. 2011, namísto 30. 6., jak tomu bylo doposud. Změna se zároveň dotkne vyúčtování daně z příjmů vybírané srážkou, které je nutné podat do 1. 5. 2011 (namísto 30. 4. 2011), a vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti, které je možné podat do 1. 3. 2011 (nikoliv do 28. 2. 2011).

2. Daňovému subjektu vzniká povinnost uhradit pokutu,

nepodá-li daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání, ačkoliv měl tuto povinnost, nebo učiní-li tak po stanovené lhůtě, a toto zpoždění je delší než pět pracovních dnů. Minimální výše pokuty činí 500 Kč.

 
Ing. František Elis
Daňový poradce evid. č. 0056