Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Zpráva z jednání zástupců sekretariátů profesních sdružení veterinárních lékařů

  Z činnosti komory

Daniel Rexa

Brusel 17.–18. ledna 2011

Federation of Veterians of Europe (FVE) organizuje již tradičně setkání zástupců sekretariátů profesních sdružení veterinárních lékařů (FVE Secretariats Network Meeting). Cílem setkání je především výměna praktických informací pro každodenní činnost výkonných složek komor či obdobných sdružení veterinárních lékařů. Letošní jednání se uskutečnilo ve dnech 17.–18. ledna 2011 v Bruselu a zúčastnilo se ho celkem 12 účastníku z Irska, Norska, Německa, Dánska, České republiky, Rumunska, Nizozemska.

První den byl věnován aktuálním otázkám z činnosti FVE. Předsedající Jan Vaarten seznámil s aktuálními projekty připravovanými FVE. Projekt EBVFD (European Board for Veterinary Professional Development) má za cíl harmonizovat další vzdělávání veterinárních lékařů. Přičemž jde o kurzy dalšího vzdělávání organizované profesními komorami, nikoli o postgraduální vzdělávání univerzitního typu. Výsledkem celého projektu by pak měla být harmonizovaná a evaluovaná soustava dalšího vzdělávání veterinárních lékařů umožňující vzájemné uznávání.

Projekt EPRUMA (Eurpean Platform for Responsible Use of Medicines in Animals) se týká odpovědného používání veterinárních léčivých prostředků. Jedná se o vzájemné seskupení silných partnerů výroby, distribuce, kontroly veterinárních léčivých přípravků a jejich spotřebitelů. Cílem projektu je manažerským způsobem propagovat odpovědné nakládání s veterinárními léčivými přípravky. Komunikačními prostředky jsou webové stránky (www.epruma.eu), Epruma Booklet, konference a jiné podobné události FVE jako jeden z partnerů vydalo svůj poziční dokument k problematice odpovědného používání veterinárních léčivých přípravků.

V některých státech je již čipování z kompetence veterinárních lékařů vyloučeno úplně.

Naopak druhý den byl spíše věnován výměně informací mezi účastníky semináře. Zástupce irské komory (Veterinary Ireland) Peter Bishton prezentoval způsob a možnosti fi nancování jejich komory. Irská veterinární komora je dobrovolnou organizací veterinárních lékařů. Sdružuje však zhruba 90 % veterinárních lékařů působících v Irsku v celkovém počtu 2400. Roční obrat je na úrovni 600 tis. €. Hlavním příjmem jsou členské poplatky ve výši 470 € ročně. Cílem organizace je vytvořit atraktivní členství. V nabídce komory převažuje spektrum služeb (právní poradenství, daňové poradenství, fi nanční poradenství, pojištění apod.) a spektrum vzdělávacích kurzů veterinární, manažerské a jiné související tematiky. Zajímavým tématem je právě vzdělávání veterinárních lékařů (CVE – Continuing Veterinary Education), na které plyne další zásadní druh příjmů komory v podobě sponzorských příspěvků. Partnery vzdělávání jsou zejména fi rmy pohybující se v oblastech fi nančního trhu, pojišťovnictví, prodeje aut, telefonních služeb, právních a zdravotních služeb.

… i mimo kongresové haly má Brusel co nabídnout. Třeba osvěžující noční procházku na Velké náměstí

 

Zástupce FVE Franceco Proscia informoval o aktivitách FVE na úseku uznávání odborných kvalifi kací. FVE vytvořilo pracovní skupinu Statutory Body Meeting, jejíž členy jsou pouze komory nebo orgány státní správy, kterým patří regulace přístupu a registrace do povolání veterinárního lékaře. KVL ČR je členem této skupiny. Jejím cílem je analýza trhu s poskytováním služeb veterinárních lékařů a společná regulace přístupu do tohoto povolání. Aktuální akcí je projekt směřující k vytvoření FVE Code of Conduct obsahujícího defi nici veterinární činnosti a defi nici stále se množících paraveterinárních profesí tak, aby došlo k jednoznačnému oddělení výsadních kompetencí veterinárního lékaře na trhu veterinárních služeb. Zajímavým v této oblasti byl příspěvek německé zástupkyně, která informovala, že německá legislativa obsahuje pozitivní defi nici veterinární činnosti v tom smyslu, že každý je oprávněn vykonávat vše a jsou stanoveny výjimky, které úkony může vykonávat pouze veterinární lékař.

Dalším diskusním příspěvkem byla problematika označování mikročipem. Ve většině přítomných zemí dochází k různým snahám o uvolnění tohoto úkonu z výlučné kompetence veterinárních zvířat, zejména pokud se jedná o oblast faremních zvířat. V některých státech je již čipování z kompetence veterinárních lékařů vyloučeno úplně.

Závěrem byla sdělena informace o připravovaných veterinárních akcích v evropském či celosvětovém měřítku. Rok 2011 byl vyhlášen Světovým veterinárním rokem. 24. 1. v Paříži proběhlo slavnostní zahájení této akce. Série konferencí, seminářů, setkání a jiných událostí bude následně ukončena na zasedání Světového veterinárního kongresu v říjnu 2011 v Kapském Městě.

 
Daniel Rexa