Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Představujeme představenstvo – MVDr. Renata Hlavová

  Společenská rubrika

Euro PR
Renata Hlavová – až jednou narazí na Modrého Mauricia, věnuje se jen fi latelii

… tak bych tě láskou sněd. Nebo hlady?

 

S doktorkou Renatou Hlavovou se potkávám jen sporadicky. Na sněmech a výjimečně v době zasedání představenstva. Jak jitedy představit, abych nebyl úplně mimo? Nezbylo než vyzvídat u kolegů. Moc to ale nepomohlo. Odpovědi byly jako přes kopírák. Chytrá, přemýšlivá, kamarádská a věčná optimistka. Možná tedy není náhoda, že doktorka Hlavová je poslední, kterou představujeme – tou pověstnou třešničkou na dortu. Pokud i v tomhle případě platí „nomen omen“, pak to bude e-mailová adresa „hlavovar@“ Pokusil jsem se zjistit, co se jí „v hlavě vaří“ v těchto dnech.

Paní doktorko, tak jak to všechno začalo? Proč veterina? Náhoda? Rodinné předurčení?

Narodila jsem se v Brně a určitě jsem měla být kluk. Myslím, že by si to bývali přáli oba rodiče a mému dětství by to také vyhovovalo. Naši se totiž kvůli umístěnce táty – veterináře – brzy přestěhovali do Opavy. Už od útlého dětství se mi líbilo jezdit s ním po obvodě, prolézat chlévy a jejich okolí.

Pokud měl službu a nějaký těžký případ, starali se o mě i tátovi kolegové. Měla jsem tak možnost od dětství sledovat při práci zkušené borce. V domě, kde jsme bydleli, měli několik psů – českých fousků. S úsměvem lze říci, že i feny si mě vzaly do výchovy. Naši nám se sestrou dovolili králíky, morče, myši a jinou havěť, domácí měli také pár slepic. Proto nikoho nenapadlo a snad ani nemohlo napadnout, že bych dělala něco jiného. Přesto jsem si na popud rodičů ošahala i jiná povolání a každým rokem o prázdninách chodila na brigádu. Do lékárny, do laboratoře v Biovetě, na prasečí farmu jako záskok za technika. Odhodlání mě přesto nebo právě proto neopustilo. Tak jsem poslala přihlášku na školu, kde mě měli naučit, jak bojovat s viry a bakteriemi.

Po předchozích zkušenostech tuším, že z vás žádné pikanterie ze studenstského života nedostanu, ale zkusit to musím.

 

… první tajné veterinářské pokusy se smečkou sousedovic nenasytných fousků

…sláva vlasti výletu. I s kilometry v nohou se najde chvilka na tiché zastavení v malebné krajině

 

Školní léta asi jako každému utekla hodně rychle. Zkouškové na přehradě střídala praxe v blízkých zemědělských družstvech. Přednášky se zastaralými učebnicemi, skript málo. Měli jsme dobrý kolektiv. Ještě teď se většina našeho kruhu každoročně schází na různých místech republiky i v zahraničí na Slovensku. Většina z nás má přezdívku. Po absolutoriu jsme se rozprchli do všech koutů.

Tak mám pocit, že veterináři jsou jediní studenti, kteří v těch posluchárnách i spali. Podělte se s námi alespoň o pár těch přezdívek.

A co ten zlatý diplom, se kterým jste na fotografii?

Při vzájemném představování jsem hned na první kruhové schůzce vyfasovala přezdívku Mařka. Jeníček (tehdy budoucí manžel) a Mařenka. Dodnes na ni slyším. Jeden z kolegů z jiného kruhu se nedávno pohoršoval, proč mi kamarádi neříkají třeba Maruško. Časem se dopracovali k přezdívce i Nálevník, Hinťa, Pacák, Radeček…

V roce 2006 jsme se zúčastnili slavnostního předávání tzv. Zlatého diplomu, který obdržel můj táta po padesáti letech po absolutoriu. Samozřejmě nemohla chybět fotka u všem známého koně.

Také to pro něj byla příležitost setkat se s kolegy z ročníku i z kruhu, obnovit kontakty, zavzpomínat a taky se možná trochu pochlubit.

Škola skončila, jakou představu o budoucím angažmá měla mladá veterinářka těsně po promoci?

Chtěla jsem nastoupit do veterinárního ústavu v Opavě. V době mé promoce však ještě nebyl položen ani základní kámen. Co teď? Ve vedlejším okrese se uvolnilo místo na Stanici pro chovy drůbeže se sídlem v Bílovci, která patřila pod OVZ Nový Jičín. SLEPICE !!!!

Myslela jsem si, že mě snad nic horšího nemohlo postihnout. Mí noví kolegové včetně perfektního šéfa MVDr. Hůly mě však brzy vyvedli z omylu. Ihned jsem musela nastoupit na „kolečko“. Každých čtrnáct dní praxe u jiného kolegy v rámci celého tehdy Severomoravského kraje. Nosnice, rozmnožovací chovy, kachny, krůty, líhně…Práce „drůbežího“ doktora, to je vlastně hlavně komunikace s chovatelem a především… pitvy, pitvy a zase pitvy.

Všichni služebně starší kolegové se však nám mladším snažili co nejvíce pomoci. Dodnes na ně vzpomínám a snažím se něco z toho vrátit našim následovníkům.

Tato specializace mě díky nim, přes původní zděšení, okamžitě pohltila. Časem jsem si udělala i druhou atestaci – odborný veterinární lékař ve velkochovech drůbeže. Byla jsem také jmenována soudním znalcem se specializací na velkochovy drůbeže.

 

…pro zlatý diplom jedině s “bodyguardem”

A kdy jste se rozhodla pro přechod do soukromí?

V jednadevadesátém jsme spolu s kolegou Hynarem otevřeli ke svým obvodům veterinární ordinaci. Tehdy druhou v Opavě.

Rozjezd byl pomalý. Všechny výdělky z činnosti jsme skoro dva roky investovali pouze do reklamy a vybavení ordinace. Navíc jsem se při mé specializaci musela za pochodu učit malou klientelu. Ráno velký obvod, odpoledne, případně i v noci ordinace. Časem se klientela na obvodě i v ordinaci rozrostla natolik, že jsme museli přibrat zaměstnance. Nyní jdeme každý svou cestou, ale spolupracujeme.

A také něco pro manželky veterinářů, které, jak se zdá, čtou Zvěrokruh pečlivěji než veterináři – něco netajného ze soukromí, rodina a jiná zvířena.

Po skončení školy jsem se po sedmileté známosti provdala za elektroinženýra. Některé moje vrstevnice měly už děti skoro školou povinné. V porodnici se na mě dívali jako na zjevení a málem jak na vykopávku. Myslím ale, že mít děti až po pětadvacítce není až tak na škodu. Člověk, a člověkem myslím i matku, zůstává déle mladý. Máme s manželem dvě děti. Dcera už dokončila studium na humánní medicíně. Pracuje jako anestezioložka. Mladší syn studuje v Ostravě Vysokou školu báňskou. Jak vidno, tentokrát příklady netáhly. Jako maminka jsem asi byla příliš často a dlouho z domova. Nebýt nezištné pomoci mé sestry, nevím, jak bych ten shon zvládla.

…z Lion klubu Opava přes italské Alpy zpátky domů provětrat si zase křídla

Prožívala jste dětství mezi zvířaty. Možná příklady netáhly, protože děti tuhle příležitost neměly. Nebo se mýlím?

Teprve až naše děti pobraly rozum, mladšímu synovi byly tak čtyři roky, pořídili jsme si prvního psa. Černý knírač Ben stmeloval naši rodinu v dobách překotné privatizace, dlouhých služebních cest a nočních služeb. Dcera jezdila na školním statku na koni.

Bena I. vystřídal šampion kerry blue teriér Ben II. a teď máme chovnou střední černou kníračku Simi. Fena tolik nebrání teritorium a není tak hlučná jako pes. Je to lepší, pokud máte u domu ordinaci.

Děti samozřejmě mohly mít různou havěť. Křečky, užovky, potkany, morčata, myší chov pro hady, strašilky…, sem tam nějakého nalezence či bezprizorného pacienta. Přesto…

Vychovala jste dvě děti, zažila privatizaci, ustála ty první těžké roky. Proč jste se rozhodla věnovat svůj vzácný čas Komoře?

Nechat se zvolit do představenstva Komory jsem se rozhodla na základě zážitku z „Milovského“ sněmu. Byla to tehdy pohnutá doba a my jsme nevěděli, co se děje. Snaha také zúčastnit se dění a rozhodování a takzvaně být v obraze udělala svoje. Od té doby se vnitřní situace stále více uklidňuje. Zlepšuje se kultura jednání. Troufám si říci, že je to také zásluhou nás – členů představenstva ženského pohlaví.

Práce v představenstvu a jeho komisích vyžaduje strašnou spoustu času a je to investice doslova nenávratná. Co se vám na tom líbí a co vás štve.

Jsem členkou ekonomické a vzdělávací komise. Hlavně ve vzdělávací komisi jsem dostala za úkol pomoci vyjednávat s VFU o systému vzdělávání studentů i absolventů. Tato jednání nebyla vždy úspěšná, ale není všem dnům konec. Blíží se termín evaluace školy a budou se muset dohodnout jiné podmínky.

Ekonomická situace se díky vyhranému soudnímu procesu s fi rmou SANO výrazně zlepšila. Někteří členové chtějí tyto prostředky využít na vzdělávací akce. Nemyslím si však, že by se měl snižovat členský příspěvek. Chceme přece Komoru zajištěnou, ne?

A teď si, paní doktorko, vezměte křišťálovou kouli a zkuste si zavěštit. Jak vidíte budoucnost? A nemyslím jen profese.

Dnešní doba je značně hektická. Určitě všichni registrují změny v zemědělském sektoru. Škola dále chrlí veterinární lékaře i z hygienické fakulty. Mám dojem, že nezaregistrovala snižující se poptávku po veterinárních lékařích ve velkochovech. Také počet ordinací a klinik začíná být naplněn. Soukromí chovatelé chovají menší počet zvířat, dokonce podle statistik vyhledávají druhy o nižší hmotnosti. Nezávidím novým absolventům.

Zbývá vám vůbec čas na nějaké koníčky a záliby?

Ve volném čase všichni lyžujeme, jezdíme na kolech, plaveme, potápíme se. Miluji Jadranské moře. Jezdíme také s manželem pravidelně na modelářská setkání. Máme tam s ostatními manželkami klub a prodrbeme, co se dá. Také pořádáme tzv. mezioborová setkání, kde si sdělují poznatky inženýři, humánní lékaři, veterináři, zootechnici, lékárníci a další profese. Každý má za úkol zpracovat podle svého názoru nejžhavější aktualitu z oboru a ostatním ji přiblížit. O prodloužených víkendech si tak sportem a vzděláváním rozšiřujeme obzory. Nedávno hodně času při debatách zabírala stávka lékařů.

Taky se těším, až si v důchodu přetřídím známky. Jsem jediná žena ve fi latelistickém klubu v Opavě.

A abych se v žádném případě nenudila, jsem také členkou Lion clubu Opava. Pomáháme osobám s vadami zraku a vyhledáváme i jiné potřebné lidi s různými jinými postiženími. Na finanční příspěvky si musíme v klubu vydělat. Prodáváme výrobky nás i dětí na stáncích o vánočních či velikonočních trzích, prodáváme punč, pořádáme koncerty, výstavy, oslovujeme sponzory.

Při této činnosti si člověk víc váží vlastního zdraví a uvědomuje si, že některé životní situace jsou vlastně úplné „prkotiny“ proti tomu, co musí denně překonávat jiní lidé.

Paní doktorko, děkuji vám za rozhovor. Klobouk dolů, teď už je i mně jasné, že se vám toho „v hlavě vaří“ opravdu hodně.

   

Zdeněk Stehno, EURO P. R.