Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Velký den pro české veterináře

Dnes, po dlouhých 33 letech, odstartoval do vesmíru další český kosmonaut. Mnozí si jistě vzpomenou, jak před těmi dávnými lety odstartoval, za velkého zájmu médií a takřka nulového zájmu veřejnosti, náš první kosmonaut – Vladimír Remek (česky ani nemek).

Dnes je ovšem situace mnohem radostnější. Po sovětských psech a americké opici odstartoval do vesmíru třetí reprezentant zvířecí říše.

Ani se tomu nechce věřit, ale opět je to Čech. Ano, je to náš světoznámý (tedy alespoň doufám) krteček!!

 

Ale neměl to krteček jednoduché. Žokej klub totiž navrhoval, aby do vesmíru byl vyslán poslední vítěz Velké pardubické i s Pepou Váňou v sedle. Tenhle nápad však Američané z neznámých důvodů neakceptovali.

Zdravic z vesmíru se od krtečka sice zřejmě také nedočkáme, protože ani ve svých filmech toho moc nenamluvil – ale důležité je, že jsme znovu třetí na světě. A iniciativy ke zvěčnění této události se chopila sama Komora veterinárních lékařů. Přes nesmyslné reptání věčných kverulantů, že krtek je zvíře, které i veterináři daleko častěji na zahrádce zabíjejí než zachraňují, byl skvělý nápad MVDr. Hoška takřka jednomyslně schválen.

Počínaje blížícím se sněmem, stane se krtek-hrdina maskotem českých veterinářů a součástí loga Komory. Před hotelem Jana v Přerově nechají veterináři vybudovat velké krtiště. Zde budou trávit své “dolce far niente” nebo “la dolce vita” všichni, dnes brutálními zahrádkáři ubíjení, druhové statečného krtka kosmonauta.

Tím to ovšem zdaleka nekončí. Nadace, dotována z výrazně zvýšených příspěvků členů Komory, slibuje, že v řádu měsíců vzniknou podobná krtiště ve všech obcích. Jejich velikost bude úměrná velikosti obce, takže uprostřed pražského krtiště bude zastávka metra. O nadšeném souhlasu naprosté většiny členů se zvýšením příspěvků se nesluší pochybovat.

Veterináři jsou si naprosto jisti, že stejně jako slova “pistole”, “robot” a “tunelovat” se i slovo “krteček” stane součástí celosvětové slovní zásoby.

Závěrem bychom chtěli oba české kosmonauty trochu porovnat. Oproti Vladimíru Remkovi je krteček programovým nestraníkem a, opět oproti Vladimíru Remkovi, nebude kandidovat do europarlamentu. Ačkoliv, co je v Čechách nemožné.

Psáno v předvečer čarodějnic a myšleno, jak jinak, než smrtelně vážně. zdenek@europaenmediahouse