Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Informace SVS – Doplňující informace k rozšíření NOP u výkrmu skotu a namátkovým vyšetřením

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA
České republiky

Slezská 7/100, 120 56 Praha 2 Tel.: +420 227 010 142 Fax.: +420 227 010 191
elektronická podatelna: e.podatelna@svscr.cz ID datové schránky: d2vairv

Naše č. j.:   SVS / 3285 / 2011      
Vyřizuje:   Bažant Jan MVDr.      
Telefon:   227010149      
V Praze dne:   20.06.2011      
 
Všem KVS a MěVS Praha, KC Brno
VÚ Hlučín, KVL Brno

Věc: Doplňující informace k rozšíření NOP u výkrmu skotu a namátkovým vyšetřením

Vážení kolegové,

do hospodářství s výkrmem skotu přichází vesměs mladý nevakcinovaný skot. V některých případech do těchto zařízení mohou být přemístěna i zvířata starší 6 měsíců, již vakcinovaná. S ohledem na stanovení dalšího postupu je při vstupním vyšetření nezbytné rozlišit přítomnost protilátek proti BHV-1 po terénním a vakcinačním viru.

SVS ČR proto požádala všechny SVÚ, aby při pozitivním výsledku konvenčního ELISA testu bylo provedeno ze stejných vzorků krve i sérologické vyšetření gE ELISA testem, viz dopis čj. SVS/3273/2011 ze dne 20. 6. 2011, který jste dostali na vědomí.

Pro Vaši bližší orientaci Vám v příloze zasíláme postup vstupního sérologického vyšetření na IBR a navazující rozhodování KVS na základě výsledků vyšetření.

Výsledky (kód „IBR 101“) vstupního sérologického vyšetření do systému KLIENT vkládejte podle nastaveného postupu, tzn. datum, kontrola zdraví, skot, volná textová identifikace, negativní, pozitivní.

Možné kombinace výsledků:

  • Konvenční ELISA test, negativní výsledek = ve výkrmně není infekce BHV-1 = negativní

  • Konvenční ELISA test, pozitivní výsledek, gE ELISA test pozitivní výsledek = ve výkrmně je infekce terénním kmenem BHV-1, = pozitivní

  • Konvenční ELISA test, pozitivní výsledek, gE ELISA test negativní výsledek = ve výkrmně není infekce terénním kmenem BHV-1, ale vyskytují se zde vakcinovaná zvířata = negativní

Další postup viz schéma v příloze.

Dále Vás žádáme, abyste upozornili chovatele, kteří dosud ozdravují od IBR, na nezbytnost provádění namátkových sérologických vyšetření v upraveném schématu, viz čl. 8 NOP od IBR a prováděním těchto vyšetření podmínili i souhlas na žádosti chovatele o přiznání státní dotace. Každému chovateli doporučujte jako zásadní postup, aby po vyřazení všech infikovaných zvířat (administrativně vedených) bylo provedeno vyšetření skupiny krav, u nichž v době, kdy byly telaty ve stáří 3 – 8 měsíců (případně u starších, nutno individuálně posoudit i s ohledem na časový odstup mezi provedením vstup. sérol. vyšetření a základní imunizací stáda), mohlo dojít v důsledku dosud nenastoupivši či nedostatečné imunity stáda k přirozené infekci.

Teprve poté, když se prokáže, že ve stádě již nejsou přirozeně infikovaná zvířata, přistoupit k odběru krve pro závěrečná vyšetření.

S pozdravem

   
MVDr. Zbyněk Semerád, v.r.
ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat

Přílohy:

1. Schéma postupu KVS dle výsledku vstupního sérol. vyšetření v hospodářstvích s výkrmem skotu

Za správnost vyhotovení: Anna Mrázková


Schéma postupu KVS dle výsledku vstupního sérologického vyšetření v hospodářstvích s výkrmem skotu

x)

– při naskladňování jen z prostých a ozdravených hospodářství lze výkrmnu prohlásit za úředně ozdravenou

– při naskladňování z ozdravovaných (a dalších) hospodářství se vyšetření zopakuje poté, co poslední hospodářství, z něhož je výkrmna naskladňována, je prohlášeno za úředně ozdravené. V případě negativního výsledku lze výkrmnu prohlásit za úředně ozdravenou.

Příloha k SVS 3285 2011 Schéma.doc