Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Alexandre-Gabriel Decamps 1803–1860, Lovečtí psi

  Společenská rubrika

Alexandre-Gabriel Decamps 1803–1860
Lovečtí psi

 

Na řadě obrazů malíře Alexandre- -Gabriela Decampse máte dojem, že je léto a že neustále svítí slunce. A je tomu tak nejen na tomto relativně malém obraze Lovečtí psi (26 × 37,5 cm), ale i na mnoha jiných (Brusič nůžek, Statek ve Fontainbleau, Patrola janičářů ve Smyrně a dalších).

Narodil se 3. března 1803 v Paříži a jeho učitelé byli dva významní malíři té doby. Alexandre Abel de Pujol a Eugéne Delacroix.

Přestože se velice rychle vyhranil a nalezl svůj vlastní styl, velký vliv na něj měl Delacroix se svou technikou „en plain air”, neboli po česku, malování v plenéru čili ve volné přírodě. Hodně se věnoval pozorování zvířat a tato pozorování využil při parodování společnosti. Nejvíce si oblíbil opice, a tak vznikla řada ironických obrazů, na kterých vystupují opice jako kuchaři, malíři, řezníci, muzikanti či pekaři. Jeho nejúspěšnější obraz je skupina opic jako akademická porota pařížského salonu, která jeho malby, jimiž se chtěl na výstavě prezentovat, velice často odmítala.

Svého malířského mistrovství a práce se světlem a stínem využil také na obrazech s tematikou francouzského venkovského života, kam patří také náš obraz. V pokročilém věku si oblíbil park Fontainebleau, kam chodíval také pravidelně malovat a který se mu také stal osudným. Během královských parforzních honů, pořádaných královskou rodinou, skončil pod kopyty splašeného a neovladatelného koně, byl zraněn na hlavě a krátce na to tomuto zranění podlehl. Bylo mu teprve 57 let.

Obraz, který máme tento měsíc na titulce, se nachází, stejně jako řada dalších, v pařížském Louvru, což není zase tak daleko a pokud už máte v Paříži co dělat, za zhlédnutí rozhodně stojí.