Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Po kom jen to štěně je ?

  Soudnička

Radka Vaňousová

Žádné sci-fi , ale každodenní realita praktického veterinárního lékaře

Dobrý den,

chtěla bych podat stížnost na MVDr. Bíleho a MVDr. Zelenou, jejichž jednáním se cítím být poškozená. Naše fena jorkšírského teriéra měla štěňata bez PP, z nichž jedno jsem prodala pí. Láskové. Tato paní se štěnětem navštívila veterinární ordinaci u již zmíněných MVDr. Bílého a MVDr. Zelené.

Veterináři naznali, že jsem paní Láskové prodala nestandardní štěně. Vystavili zmíněné potvrzení, jedno se jmenuje dokonce lékařská zpráva, kde píšou, že štěně, které je bez PP, neodpovídá standardu! Dohady došly tak daleko, že jsem musela rodiče dovézt na odběry krve, aby se provedly genetické testy. Zmanipulovaná pí. Lásková tvrdí, že štěně nepochází z těchto rodičů.

Myslím si ale, že ke standardu plemene se může vyjadřovat jenom odborník, tedy poradce chovu, soudní znalec nebo rozhodčí pro dané plemeno. Můj názor je, že v kompetenci veterináře je léčit zvířata, nikoli sepisovat rádoby odborné posudky na exteriér bezpapírových jedinců. Navíc bych si v dokumentu, který má název lékařská zpráva, představovala posudek na zdravotní stav štěněte, nikoli opis standardu plemene! Tento případ byl díky těmto veterinářům dotažen ad absurdum a znovu opakuji, že se cítím být jejich neprofesionálním jednáním poškozena. Poradit, aby se provedly genetické testy na rodiče bez PP a porovnávat štěně bez PP se standardem, to je rarita nejen v České republice.

Chtěla bych znát váš názor na tento případ!

S pozdravem
pí. Křiklavá

 

Lékařská zpráva dr. Zelené

Majitel: pí. Lásková

Zvíře: pes domácí, narozen 25. 6., yorkshire teriér, „Teddy“

Majitelka nás navštívila kvůli pochybnostem o čistokrevném původu svého psa, kterého zakoupila na základě inzerátu od chovatelky jako čistokrevného jorkšírského teriéra bez průkazu původu. Štěně bylo prodáno bez kupní smlouvy.

Zde uvádím srovnání standardu plemene podle FCI č. 86, zařazení 3.4. s výše uvedeným zvířetem:

– hmotnost dospělého zvířete

– do 3,25 kg – Teddy má nyní (ve čtyřech měsících 3,7 kg)

– charakter a zbarvení srsti – vzhledem k věku psa ještě nelze přesně určit charakter srsti, již bude mít zvíře v dospělosti (nyní je spíše hrubá a zatím krátká), nicméně zbarvení zásadně neodpovídá standardu, který udává modrou nebo šedomodrotříslovou barvu bez jakýchkoliv barevných příměsí, černé drápky – u Teddyho převládá zatím barva černá v kombinaci s tříslovou, na prsou má bílou skvrnu a několik bíle zbarvených drápků.

Zpráva dr. Bílého

Dne 16. 10. bylo provedeno klinické vyšetření psa Teddy nar. 25. 6. na žádost majitele o vyjádření posouzení plemenné příslušnosti. Pes Teddy byl zakoupen pí. Láskovou od pí. Křiklavé. Majitelka zakoupila psa 29. 7. v hmotnosti 1,4 kg.

Nákup byl proveden na základě inzerce na internetových stránkách jako nákup čistokrevného bezpapírového yorkshire teriéra, v ceně 5700 Kč. Kupní smlouva nedoložena. Vyšetření 16. 10.: pes Teddy neodpovídá standardu plemene yorkshire teriér exteriérem, konstitucí, zbarbením, hmotností – 3,8 kg.

Paní Lásková je zcela svéprávná, nepotřebuje být nikým manipulována

Vyjádření dr. Bílého

Dne 16. 10. jsem provedl klinické vyšetření psa Teddyho a na žádost majitele se vyjádřil k plemenné příslušnosti. Teddy v necelých čtyřech měsících konstitucí a hmostností neodpovídal standardu plemene yorkshire teriér. Nešlo o mého stálého pacienta, byla provedena jen jedna návštěva a více jsem se v této záležitosti neangažoval. Nevydával jsem lékařskou zprávu, nenavrhoval jsem genetické testy. Majiteli jsem doporučil, aby se obrátil na poradce chovu.

Vyjádření dr. Zelené

Paní Lásková (majitelka) nás se svým štěnětem navštívila 29. 8. kvůli masivní přítomnosti lupů a silnému svědění. Pomocí lepicí pásky jsme diagnostikovali ektoparazita Cheyletiella sp. A zahájili příslušnou terapii. Majitelka ze své dobré vůle informovala chovatelku, která ji vzápětí obvinila z poškozování její podnikatelské činnosti a vyhrožovala žalobami jak na majitelku, tak na naši veterinární ordinaci. Paní Křiklavá zpochybnila naši diagnózu a požadovala další vyšetření štěněte na veterinární klinice U černé věže, s čímž majitelka nesouhlasila. Situace se uklidnila poté, co ji na zmíněném pracovišti ujistili o častém výskytu tohoto problému u daného plemene. Upozorňuji, že pí. Křiklavá neuznala za vhodné se omluvit za to, že poškodila naši veterinární ordinaci, ač možnost samozřejmě měla.

Při další návštěvě (16. 10.) majitelka vyjádřila pochybnost o čistokrevném původu štěněte, tento podnět tedy vyšel ze strany majitele, nikoli naší. Není v mém zájmu poškozovat jakéhokoliv „chovatele“, proto jsem majitelku upozornila, že pes bez průkazu původu nemusí splňovat její představy o daném plemeni, ač byl prodán jako čistokrevný jedinec za 5700 Kč. K názorům a představám pí. Křiklavé o kompetencích veterinárního lékaře se nebudu vyjadřovat, neboť tuto debatu považuji za nedůstojnou, mimochodem majitelé vždy jednali s pí. Sousedskou nikoli Křiklavou.

V této zprávě nikde není výslovně uvedeno, že se nejedná o jedince plemene jorkšírský teriér, což paní Křiklavá zjevně přehlédla, pouze, že se exteriérem zatím liší i od laické osobě známému standardu. Dále je zde zmíněnoo, že srst nelze vzhledem k nízkému věku správně posoudit.

Genetické testy rovnou objednala chovatelka, aniž by předem informovala paní Láskovou, která je absolvovala, ač ji termín nevyhovoval. Tyto testy nejsou v dnešní době ničím výjimečným, i když se používají spíše u chovatelsky cenných jedinců. Paní Lásková je zcela svéprávná, nepotřebuje být nikým manipulována a sama uznala svou chybu při koupi štěněte.

Z ávěrem si dovoluji upozornit, že pí. Křiklavou neznám, nebyla jsem s ní nikdy v jakémkoli kontaktu, nevím nic o poměrech v jejím chovném zařízení. Nevím, zdali je přípustný jako průkazní materiál vyjádření majitelky a foto Teddyho, pokud ano, vezměte jej prosím na zřetel.

Děkuji
MVDr. Zelená

Nákup byl proveden na základě inzerce na internetových stránkách jako nákup čistokrevného bezpapírového jorskšíra

Vyjádření majitelky psa pí. Láskové

V průběhu 34. týdne loňského roku jsme na internetových stránkách fi rmy „Hyperinzerce“ nalezli inzerát o prodeji čistokrevného jorkšírského teriéra. Podle telefonické dohody s pí. Sousedskou uvedenou jako majitelkou štěňátek jsme se domluvili na koupi. Dne 26. 8. jsme pí. Sousedskou navštívili a zároveň si prohlédli štěňátko. Nejevilo žádné zdravotní potíže. Zároveň nám byl předložen průkaz původu otce a k matce nám bylo řečeno, že průkaz původu nemá, ale že je čistokrevná. V srsti štěňátka jsme si všimli bílých stroupků jakoby lupů. Pí. Sousedská nám řekla, že se podle informace od jejich veterináře jedná o lupy. Tyto lupy prý měla i ostatní štěňátka z vrhu. Pí. Sousedská nám řekla, že nám doporučuje do srsti vmasírovávat dětský olejíček Johnson´s Baby, že to má osvědčené. Měla jsem připravenou kupní smlouvu, kde jsem podle dohody uvedla kupní cenu ve výši 5700 Kč. Žádala jsem její podepsání a pí. Sousedská mi na to odpověděla, cituji „toto není můj standardní postup, touto formou štěňátka neprodávám“. O štěňátko jsme však měli zájem, a proto jsme tento ústní obchod uskutečnili.

Teddyho jsme podle rady dne 26. 8., 27. 8. postřikovali uvedeným olejíčkem. Teddy se neustále drbal víc a víc. Nožičku měl dokonce prokousanou do krve, což jsme zjistili až doma. Proto jsme dne 28. 8. navštívili veterinářku. Ta mi po vyšetření sdělila, že se nejedná o žádné lupy, ale parazity. Pejskovi veterinářka aplikovala speciální postřik.

Ještě tento den jsem pí. Sousedskou informovala o rádoby lupech. Její reakci doslova popisovat nebudu (není to vhodné) a situaci nepřipouštěla. Slovně napadla nás i veterinářku (např. uvedla, že žádna mladá veterinářka nebude urážet její chov apod.). Její extrémní jednání vyvrcholilo do takové fáze, že mě přinutila navštívit i jiného veterinárního lékaře. Telefonicky jsem se domluvila s veterinářem MVDr. Bílým, který nás byl ochoten hned druhý den přijmout. Podle popisu Teddyho chování i on usoudil, že by se doopravdy mohlo jednat o parazity. To bylo sděleno pí. Sousedské. Žádala po nás písemné zprávy od obou lékařů. Dokonce mě i nutila jet na kliniku U černé věže do krajského města nebo byla i varianta, že nám Teddyho odveze sama. Sama však doma pejsky prohlédla, sdělila nám, že tzv. lupy mají také. Volala na kliniku U Černé Věže, následovala omluvná sms, že jsou to doopravdy paraziti. První problémová situace byla tímto vyřešena.

Její reakce byly opět nedůstojné a opět s urážkami nás i veterinářky

Uběhl skoro měsíc a já i manžel jsme neustále od známých i lidí, kteří doma také chovají jorkšírské teriéry poslouchali, že by vůbec neřekli, že se jedná o čistokrevného jorkšírského teriéra. Jeho růst, váha a odlišné znaky ochlupení od jorkšírského teriéra nás vedli k ústnímu dotazu u naší ošetřující veterinární lékařky. Dne 16. 10. manžel navštívil veterinářku ohledně stříhání drápků Teddyho a naše obavy ohledně čistokrevnosti konzultoval s veterinářkou (její názor vidíte ve zprávě). S tímto jsem opět kontaktovala pí. Sousedskou. Její reakce byly opět nedůstojné a opět s urážkami nás i veterinářky. Opět si vyžádala písemné vyjádření dvou lékařů, že s námi se o tom bavit nebude. Na základě jejího požadavku jsme dne 17. 10. navštívili oba veterináře, kteří nám vyhotovili posudek na externí vzhled Teddyho v porovnání se standardem.

Tyto zprávy vezl dne 21. 10. manžel pí. Sousedské domů. Zde pí. Sousedská pochybnosti ohledně čistokrevnosti Teddyho nepřipouštěla a navrhla genetické testy, že jinak s námi nic řešit nebude. V odpoledních hodinách následoval telefonát, že nás objednala (bez jakékoli domluvy s námi) na 22. 10. na veterinární kliniku k odběru krve, takže manžel toho dne v doprovodu se svým švagrem navštívili již zmiňovanou kliniku. Zde opět následovalo slovní útočení vůči nám, vůči naší péči ohledně Teddyho atd. Vulgární výrazy raději nezmiňuji. Krev ve speciální zkumavce jsme odeslali do Ústavu živočišné fyziologie a genetiky do Liběchova. Dne 9. 11. jsme obdrželi písemné výsledky. Původ vrhu souhlasí. To však nemění nic na vzhledu Teddyho.

Při odběru krve na klinice vznesl manžel dotaz na lékařku ohledně vzhledu Teddyho. Ta mu sdělila, že matka, která je sice uváděna jako čistokrevná, ale ne s průkazem původu, může již být z křížené rasy a teprve na tomto vrhu se to projevilo a jsou znatelné rozdíly. Nikdy žádný z lékařů, ani uváděná veterinářka, ani veterinář, ani lékařka z kliniky neřekli, že není Teddy čistokrevný. Pouze srovnávali jeho vzhled se standardem. Rozdíly pozná i laik.

ani veterinář, ani lékařka z kliniky neřekli, že není Teddy čistokrevný

Zároveň bych ráda zmínila, že veterinářka ani veterinář nám nikdy neřekli o nějakých genetických testech. Vše bylo impulzováno pí. Sousedskou. Nikdy jsme nepravost rodičů nevyvraceli, ale připouštíme možnou variantu týkající se matky.

Výše uvedený text je stručným popsáním vzniklých problémů mezi námi a prodávající pí. Sousedskou.

Není mi dost jasné, proč pí. Sousedská útočí a podává stížnosti na veterináře, kteří jí nijak nepoškodili. Zprávy vyhotovili na její žádost. Paní veterinářka nám Teddyho vyléčila, vždy nám velmi ochotně pomohla a poradila ohledně jeho chovu. Pí. Sousedská je od samého počátku vůči naší veterinářce zaujatá (viz situace s lupy).

Dále mi není jasné, proč stížnost podává pí. Křiklavá, když my osobně jsme s ní nikdy nebyli v kontaktu (pouze se objevila při odběru na klinice) a prodej s námi uskutečnila a jako majitelka štěňátka vystupovala pí. Sousedská. Myslíme si, že z naší strany ani ze strany veterinářů se nejedná o žádný nestandardní ani protizákonný postup. Samotným vám musí být zřejmé, že nestandardní a protizákonný postup činí druhá strana (prodej načerno, nezdaněné příjmy), která i nadále nabízí štěňátka různých ras na internetu. A jestliže se pí. Sousedská nebo pí. Křiklavá považuje za standardní chovatelku a neustále obhajuje svůj perfektní chov, tak standardně se smlouvy podepisují, peníze zdaňují, nemocná štěňátka neprodávají atd. Ale hlavně se jedná o samotné štěňátko, které oni prodávají bez jakýkoliv záruk, což by smlouva nedovolila. Nikdy jsme Teddyho nechtěli vrátit, ani bychom to neudělali. Je to prostě člen rodiny. Jde zde pouze o možnou variantu, že jsme zakoupili původně čistokrevného jorkšírského teriéra bez průkazu původu a on jím možná není.

Pí. Lásková