Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Paulus Potter 1625–1654, Koně na pastvě

  Společenská rubrika

Paulus Potter 1625–1654
Koně na pastvě

 

Nebýt tohoto malíře, o městečku Enkhuizen na severu Holandska by dnes věděli jen jeho občané a výletníci. Vesnička, poprvé zmiňovaná okolo roku 1000, obdržela 1355 městská práva a časem se díky rybolovu vyvinula ve významný přístav. Většina holandských rybářských lodí vyplouvala právě odtud a v polovině 17. století měl Enkhuizen okolo 25 000 obyvatel, což bylo v té době velkoměsto. A tady se v první polovině sedmnáctého století narodil malíř, kterého máme dnes na titulce, s nímž jsme se již jednou setkali a kterému obyvatelé města nechali postavit pomník.

Jeho obraz Odpočívající stádo jsme viděli v květnovém čísle tohoto roku a jeho celé jméno zní Paulus Pieterszoon Potter. Nizozemsko bylo až do devatenáctého století nejen malířskou velmocí, ale i Mekkou, která malíře z celé Evropy přitahovala. Díky bohatému měšťanstvu nebyla o zakázky nouze, a to bylo možná jedním z důvodů. Známá jména jako Bosch, Bruegel, van der Meer, Rembrand či van Gogh zná dnes téměř každý, ale vedle nich je ještě řada dalších, kteří se tolik neproslavili, ale jejich díla jsou pro vývoj malířství neméně významná. Adrian Brouwer, Frans Snyder, David Teniers, Jan Fyt, Jan Siberechts, Jan Wildens, Carel Fabritius a řada dalších. Paulus Potter byl podle úředních záznamů přijat do cechu svatého Lukáše, tedy malířského cechu v Delfách v roce 1646, a to mu bylo dvacet jedna let. Jeho specialitou byly holandské pastviny s věrným vyobrazením zvířat a žánrové obrazy s loveckou tematikou. Právě pro své obrazy zvířat je znám po celém světě a každá významná galerie si jeho obrazů velice cení, pokud nějaké má.

Nezbývá než zopakovat, co bylo řečeno v květnovém čísle: “Koho bozi milují, umírá mlád.” a Paulus Potter umírá ve 29 letech na tehdy smrtelnou nemoc, tuberkulózu. Jeho dílo, 130 obrazů různých velikostí, které po něm zůstaly, mu ovšem zajistily nesmrtelnost.