Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Ptáček emirovým ptáčníkem

  Společenská rubrika

Euro PR
Platí všude na světě: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají

… Martin Ptáček s jedním ze šejchových miláčků

 

Jen šťastnou náhodou jsem se dozvěděl o velmi zajímavé misi, kterou absolvoval doktor Martin Ptáček někde v arabském světě. Díky doktoru Danielovi jsem získal spojení a díky ochotě doktora Ptáčka i několik zajímavých fotografi í, které prezentujeme. Položil jsem panu doktorovi několik otázek, které berte jen jako vizitku, protože jsem přesvědčen, že se k dobrodružství doktora Ptáčka vrátíme větším materiálem v rámci seriálu „Čeští veterináři ve světě“.

Pane doktore, vaše fotografi e voní exotikou a i ve mně vzbuzuje touhu po dalekých cestách. Jak se český veterinář dostane k takhle exotické práci?

Na mé práci nebylo nic exotického. I v Arábii jsem pracoval jako veterinární lékař, a ne jako ptáčník. Prostředí ovšem skutečně exotické bylo.

Okolo Vánoc v devadesátém devátém roce mne zavolal kamarád, který pracoval v jedné odchovně sokolů v Nevadě v USA. Prodávají sokoly do nově postavené odchovny v Al Ainu ve Spojených arabských emirátech. Nová odchovna je spojena s klinikou pro sokoly. Na kliniku prý shánějí veterináře, který se zabývá dravci.

V lednu jsem tam tedy přiletěl na desetidenni stáž. A o měsíc později nastoupil.

Na změně zaměstnání tedy skutečně nebylo nic exotického. Snad až na to, že ze Dvora Králové je to třeba do Hradce blíž a Arabský poloostrov je proti tomu přece jen trochu z ruky. Jaké jste měl na klinice povinnosti?

Měl jsem za úkol pečovat o zdravotní stav asi sedmdesáti dravců v odchovně (během let tento počet vzrostl asi na 200 párů chovných ptáků) a okolo stovky loveckých dravců ve výcvikovém kempu. V lovecké sezóně – říjen až únor – jsem se též jako veterinární servis zúčastnil loveckých výprav, pořádaných šejkem na dropy obojkové do Pákistánu a Střední Asie.

 

… Ptáčkovy ordinační hodiny uprostřed pouště

A komu patřily ty stovky dravých ptáků?

Majitelem ptáků byl korunní princ a pozdější prezident SAE Jeho Výsost šejk Chalifa bin Zayed al Nahyan. Pochopitelně i další příslušníci abudhabské královské rodiny.

Jaké druhy dravých a lovných ptáků jste měl na starosti?

Arabové používají k lovu pouze sokolovité dravce. Při své veterinární praxi jsem se setkal se sokoly stěhovavými, rarohy velkými, sokoly loveckými a kříženci těchto druhů.

Ošetřoval jste i jiná zvířata? Pochopitelně nemám na mysli proslavené arabské plnokrevníky.

Kromě loveckých dravců jsem též občas ošetřoval i jiná exotická zvířata, jako papoušky, gepardy, antilopy i různé plazy. Zde jsem mohl využít zkušeností z mé předchozí praxe v ZOO.

Skoro mám chuť vám závidět. Ale nakonec jste se stejně rozhodl skončit. Byl jste odhalen jako český špión, zamiloval jste se do šejkovy sestry nebo něco podobně romantického?

Naopak. Důvod byl úplně prostý. Po dvanácti letech jsem se rozhodl ukončit zajímavou práci ve Spojených arabských emirátech, pouze proto, abych mohl být s rodinou.

Pane doktore, děkuji vám za rozhovor. Ale jsem přesvědčen, že spolu nemluvíme naposledy.

   

Zdenek Stehno
Euro P.R.