Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Zeptali jsme se za vás

  Pro praxi

ZEPTALI JSME SE ZA VÁS

Otázky:

Zdeněk Stehno, Euro PR

Zeptali jsme se MVDr. Radky Vaňousové, nové předsedkyně vzdělávací komise, jak se dívá na existenci dvou fakult a možnost uplatnění absolventů veterinární hygieny ve veterinární praxi.

K organizaci veterinárního školství se nehodlám vyjadřovat, protože se k tomu necítím být kompetentní. Tak snad jen k možnosti uplatnění absolventů v klinické praxi.

Při pročítání inzerátů hledající zaměstnance do malé praxe jsem si všimla, že zpravidla již tam je uvedeno, že hledají absolventa fakulty veterinárního lékařství. Osobně od zaměstnance potřebuji, aby se co nejdříve zapracoval a byl schopen samostatné plnohodnotné práce veterinárního lékaře. I u absolventů FVL se tato doba může významně lišit, ale v každém případě lze předpokládat, že bude kratší než u absolventů veterinární hygieny, kteří se v době svého studia klinikou malých zvířat zabývají jen okrajově. Pokud nemají psa nebo kočku nebo se nevzdělávají ve svém volném čase, k první návštěvě veterinární ordinace dochází až při přijímacím pohovoru. Taková je situace v praxi malých zvířat.

Co se týče praxe velkých zvířat, tam by ten rozdíl neměl být tak významný, neboť v rámci studia mají studenti veterinární hygieny poměrně hodně zastoupeny kliniky přežvýkavců a prasat a stejně tak i praktickou výuku.

Buďte trochu konkrétnější. Přijala byste do vlastní praxe absolventa veterinární medicíny?

Přiznám se, že pouze na základě důvěryhodného doporučení nebo absolventa, který už u nás chodil na praxi, takže vím, co od něj mohu očekávat. V každém případě je lepší čerstvý absolvent s nulovými zkušenostmi a se snahou se něco naučit než ostřílený veterinář se špatnými návyky.

Děkuji za upřímnou odpověď.

 
Zdeněk Stehno,
Euro P.R.