… romantiku si jak městečko Blatná, tak i místní zámek zachovaly dodnes. Pohlednice z počátku minulého století to jasně dokazují a při pohledu na panstvo na lodičkách i našinec dostává panské choutky /foto ze sbírky Martina Dolejše/
|
|
Pokud má tohle známé úsloví pravdu, potom zamilovat si město Blatná v severozápadním cípu Jihočeského kraje je opravdu jednoduché. Existuje mnoho důvodů, proč navštívit tohle město, ale do letošních prázdnin mě ani ve snu nenapadlo, že jedním z nich může být i gastronomie.
Přijeli jsme večer a ve skoroopuštěné zahrádce před restaurací nám dobří lidé sdělili, že s ubytováním zřejmě budeme mít smůlu, protože v Blatné právě začíná slavná pouť. Máme to prý zkusit v penzionu U slunce. Měli jediný pokoj na jedinou noc a doporučili nám, že pokud se po desáté večer chceme najíst, pak jedině v restauraci Beseda.
Jistě už tušíte, že jsme se vrátili na tu skoroopuštěnou zahrádku. Jeden z těch rádců nám na dotaz, zda dostaneme ještě něco k jídlu, řekl, že co si vzpomeneme. Trochu jsme ho tedy vyzkoušeli a objednali si fi látko z lína a karbanátky z kapřího masa. Překvapivě ho to nepřekvapilo. Byl to šéf i šéfkuchař v jedné osobě. K pití nám nabídl neuburgské z Vrbice. To bylo příjemné překvapení, ale ukázalo se, že z této nádherné moravské vísky pochází jeho hezká servírka. Mluvilo se samozřejmě o jídle a víně, ale především o rybách.
|