Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

… letem veterinárním světem

Informace – zprávy – výzvy

 

President FVE hostem na shromáždění Americké veterinární asociace

15. července se prezident FVE Dr C. Buhot zúčastnil schůze delegátů Americké veterinární asociace. Ve své řeči poukázal na důležitost vzájemné výměny zkušeností a informací mezi AVMA a FVE. Obě organizace v současnosti pracují na společných pozičních dokumentech s cílem vymezit některé společné strategie.

Prezident Buhot zmínil oblast antimikrobiálních rezistencí včetně společné pracovní skupiny “The Trans Atlantic Task Force on Antimicrobial Resistance”, dále pak veterinární vzdělávání a welfare. Jako nový prezident AVMA nastupuje 19. července, poslední den výročního shromáždění, Dr. Carlson.

FVE poziční dokument ke statutu koní

Zvířata rodiny Equidae jsou podle EU legislativy považována za ‘potravinová zvířata’ – pokud nejsou jmenovitě deklarována jinak.; k pokračující diskusi, která směřuje k zařazení „koňovitých“ do skupiny „přátelských nepotravinových zvířat“ vydala Evropská veterinární federace poziční dokument, vyjadřující obavy, že takový vývoj může vést ke zhoršení welfare koní v Evropě. Jeho znění je k dispozici na webové stránce FVE.

Potřebné kroky k udržení účinnosti antimikrobiálních látek

Antimikrobiální látky ohromně přispěly ke zlepšení zdraví a welfare zvířat i lidí na celém světě a veterinární profese má nezastupitelnou roli v ochraně veřejného zdraví. Existují vážná rizika, že používání antimikrobiálních látek může vést ke vzniku rezistencí s dopadem na zdraví zvířat a lidí. FVE stanovisko je: antimikrobiální látky musí být používány odpovědně. Poziční dokument FVE vyčísluje hlavní kroky, které by veterinární lékaři měli zohlednit pro udržení účinnosti antimikrobiálních látek nyní i v budoucnu.

Evropská asociace pro zdraví prasat: nová webová stránka

The European Association of Porcine Health Management (EAPHM) spustila novou webovou stránku www.eaphm. org Asociace se snaží zlepšovat standard chovu a zdraví prasat a zastupovat zájmy evropských veterinárních lékařů v chovech prasat; členem EAPHM se může stát jakýkoliv veterinární lékař profesně aktivní v chovu a veterinární péči o prasata (praxe, výzkum, diagnostika, vzdělávání, průmysl apod.).