Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Úvodník – MVDr. L’ubica Nečasová

  Úvodník

Vážené kolegyně a kolegové,

skončily prázdniny, končí léto a většina z nás má už po dovolené. Jsme opět v jednom kole – mimo ordinování ještě podklady pro DPH, nebezpečný odpad, čisticí prostředky pro uklízečku, opravy porouchaných přístrojů, povinné zkoušky rentgenu… K tomu všemu teď přibude ketamin – díky našim zákonodárcům budeme věnovat další svůj čas jeho zamykání, odemykání, evidování, inventurám… Marně se pokouším vzpomenout si na nějaký předpis, který by nám práci zjednodušil či ušetřil čas. Od začátku své praxe nic takového nepamatuji.

Nevím, jak to zvládáte vy, ale moje dovolená je spíše náhradním volnem – po návratu vše doháním, takže týden po dovolené jsem unavená víc než před ní. Něco pozitivního na tom všem je – a to je právě ta práce. Protože práce pořád je. O naše služby je zájem a my se můžeme živit něčím, co nás baví a co je smysluplné. Takové štěstí zdaleka všichni nemají.

Proto si říkám, jak se zpívá v jedné slovenské písničce: nemáme to ľahké, nemáme to ťažké, máme to tak akurát…

O víkendu mě touha po vědomostech zavedla na seminář do Hannoveru. Potkala jsem tam kolegu, rovněž z Prahy. Německý kolega, zjevně dobře informován o dění u nás, se zeptal: Jak to, že nejste na semináři u vás? (myslel v Čechách). Podívali jsme se na sebe, oba s otazníkem v očích. Aha, ten bude až za 14 dní, ale… asi tam nepojedeme. Pravda, do Hannoveru jsme to měli o nějakých 350 kilometrů dál, ale vyplatilo se. Přednášející z několika univerzit i z praxe. Hodně zajímavých a hlavně užitečných informací. Setkání s kolegy a kolegyněmi, které jsem dlouho neviděla. Přátelská atmosféra.

Téměř zaplněná posluchárna. Přede mnou sedí pan profesor z Mnichova – mezinárodně uznávaný odborník ve svém oboru. Seděl tam v pátek od rána až do konce přenášek a se zájmem poslouchal. Sám měl taky prezentaci, ale i po ní zůstal v publiku. A v sobotu taky.

Mezi přednášejícími převažovali pracovníci univerzitních klinik, bylo zde ale i několik veterinářů provozujících soukromou praxi, včetně mého pražského kolegy a jedné starší dámy provozující malou ordinaci. Žádná nabubřelost, nikdo nikomu nedává pocítit, že on je snad lepším (či dokonce nejlepším) odborníkem a ostatní si mohou…

Snad je to jen zkreslený pocit z krátkého pobytu. Možná je to tím, že oni jsou mnohem větší země. Ale stejně jim to trochu závidím.

S přáním hezkých podzimních dnů

 
L’ubica Nečasová