Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva KVL ČR – Živý dárek nesmí být překvapením

Tisková zpráva KVL ČR – Živý dárek nesmí být překvapením

Pro 12, 2016

Tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ze dne 12. 12. 2016

Živý dárek nesmí být překvapením

Je nejvyšší čas zauvažovat, zda je to dobrý nápad dát někomu pod strom zvířátko.  I pokud po něm ten někdo touží. Mnozí praktičtí veterinární lékaři by mohli vyprávět o případech dobře myšlených, ale s nedobrým koncem.

Proto Komora veterinárních lékařů považuje za nanejvýš potřebné opět připomenout několik zásad: O živém dárku je třeba něco vědět. Na živý dárek musí být připravena celá rodina. Mít doma zvíře, to je zkouška tolerance a trpělivosti!

Nejprve je třeba popřemýšlet, zda ono zvíře, pes, kočka, ptáček, rybička, budou mít u obdarovaného dobré podmínky k životu. K tomu je nutné vědět, co zvíře jí, odkud pochází, jaké jsou jeho vlastnosti. Například velkého loveckého honicího psa do malého městského bytu jistě nelze doporučit, byť je sebekrásnější. A je třeba mít na paměti, že i štěňátko malého psa vyroste, natož toho velkého.

Každé zvíře potřebuje určitý prostor, teplo, světlo, krmení, a hlavně čas! Nepůjde ale jen o čas obdarovávaného, celá jeho rodina musí být se zvířátkem srozuměna a připravena se zapojit do péče.  Však chovat jakékoli zvíře neznamená je pouze hladit a mazlit se s ním, ale také pravidelně venčit, uklízet exkrementy, mýt mističky, krmit, měnit vodu, kartáčovat, kupovat krmení, očkovat, odčervovat, odblešovat a někdy i léčit! A k tomu všemu je potřeba hodně lásky. Ano, tu mám, řekne si leckdo. Ale vydrží? A jak dlouho, když je k tomu ke všemu ještě třeba hodně tolerance
a trpělivosti.

Takže pěkné Vánoce.

Josef Duben, PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Karel Daniel
Prezident KVL ČR
603 305 047
daniel.karel@gmail.com

Josef Duben
PR KVL ČR
602 172 954
dubenjsf@gmail.com