Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva KVL ČR – Ani vánoční kapr není hračka

Tisková zpráva KVL ČR – Ani vánoční kapr není hračka

Pro 19, 2016

Tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ze dne 19. 12. 2016

Ani vánoční kapr není hračka

Naštěstí již dnes nepřibývá „dobrodějů“, kteří by si mysleli, že kaprům nějak prospějí, když si je koupí z kádě na ulici, chvíli se s nimi „potěší“ doma ve vaně a pak je vypustí do řeky či rybníka. Vánoční kapr je vylovený na podzim, chovaný v sádkách, kde přijde o zásobní tuk a tak je připraven na vánoční talíř. Není způsobilý pro vypuštění ani do běhuté, ani do stojaté vody.

Nabízeným vánočním kaprům však ani neprospěje, když si je nikdo nekoupí. Co pak s nimi?

Leckteří praktičtí veterináři ještě stále dostávají otázky, jak držet kapra před Vánoci ve vaně, jak má být teplá voda a jak jej posléze usmrtit. Podle Karla Daniela, prezidenta Komory veterinárních lékařů, je sice možné mít kapra doma ve vodě, ale nikoli v koupelně ve vaně, protože tam je i ta studená voda pro kapra moc teplá, nemluvě o nedostatku kyslíku. Když už ho mít živého, tak v nějaké kádi venku a ještě vodu okysličovat. Jenže lidé si chtějí odnést živého kapra domů do vany, aby „si ho užily děti“. A to je chyba. Kapr není hračka! Je to živý tvor. Má se stát jídlem, ale nezaslouží si trápení ve vaně, nemluvě o neodborném usmrcování.

Komora veterinářů doporučuje svěřit usmrcování kaprů odborníkům, kteří rybu omráčí a následně vykrví. A na požádání třeba i vykuchají a naporcují.

A na závěr ještě odpověď na častou otázku: „Co dělat, když kapr lekne?“  Nelekat se, „čerstvě leklý“ kapr je bez problémů poživatelný.

Dobrou chuť!

Josef Duben, PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Karel Daniel
Prezident KVL ČR
603 305 047
daniel.karel@gmail.com

Josef Duben
PR KVL ČR
602 172 954
dubenjsf@gmail.com