Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva SVS – Mráz škodí, ale i prospívá

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA
České republiky

Slezská 7/100, 120 56 Praha 2 Tel.: +420 227 010 142 Fax.: +420 227 010 191
elektronická podatelna: e.podatelna@svscr.cz ID datové schránky: d2vairv

TISKOVÁ ZPRÁVA 31. 1. 2012

Mráz škodí, ale i prospívá

Volně žijící zvířata, která jsou v dobrém zdravotním stavu, nějaký dvacetistupňový mráz nezaskočí. Podobně jako dobře oblečeného sytého člověka. Přesto je dobré na ty znevýhodněné vzpomenout, jak přikrmením, tak oblečením.

Myslivci dobře vědí, čím prospět zvěři i veřejnost ví, jak přikrmovat zejména ptactvo, především různými “energetickými” směsmi semen. Pokud jde o hospodářská zvířata, je v mrazech třeba věnovat zejména pozornost tomu, aby měla přístup k nezamrzající napájecí vodě.

Ti, kdo venčí své psy, zejména krátkosrstá plemena, neudělají chybu, když pořídí pejskovi obleček. Důležitější než módnost je funkčnost tohoto oblečení, kdy jde především o krytí zad a zejména beder. Ve velkých mrazech by procházka neměla být dlouhá, a pokud to jde, spíš k poledni než v brzkých ranních či večerních hodinách. Je dobré též psovi ošetřit tlapky vhodným nedráždivým krémem.

Při příležitosti blížících se velkých mrazů lze přivítat i snahy dobrovolníků i organizací, jako Pražské záchranné stanice a Ligy na ochranu zvířat, prospět strádajícím a rozdávat krmení psům bezdomovců.

Je též vhodné připomenout, že velké mrazy přispějí k přirozené eliminaci všech možných choroboplodných zárodků, tj. původců onemocnění. A to také “není marné”. Podle předpovědí meteorologů se zdá, že takové enormní poklesy teploty lze očekávat maximálně do poloviny února.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.