Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Informace SVS – Veterinární požadavky na drůbež a násadová vejce určená k obchodování – vyšetření na mykoplasmu – upřesnění

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA
České republiky

Slezská 7/100, 120 56 Praha 2 Tel.: +420 227 010 142 Fax.: +420 227 010 191
elektronická podatelna: e.podatelna@svscr.cz ID datové schránky: d2vairv

Naše č. j.:   SVS /1000/ 2012 – ÚVS      
Vyřizuje:   MVDr. M. Dubská      
Telefon:   227 010 603      
Počet listů:   1      
V Praze dne:   07. 02. 2012      
 
Všem KVS a MěVS v Praze,
všem SVÚ, KVL, ČMDÚ

Věc: Veterinární požadavky na drůbež a násadová vejce určená k obchodování – vyšetření na mykoplasmu – upřesnění

Vážené kolegyně a vážení kolegové,

Drůbež a násadová vejce určená pro intrakomunitární obchod musí v souladu se směrnicí Rady 2009/158/ES a vyhláškou č. 382/2003 Sb. pocházet pouze s podniků, které jsou příslušnou krajskou veterinární správou schváleny k obchodování s drůbeží. Podmínkou schválení k obchodu je zavedení a dodržování programu sledování stanovených nákaz. Tento program musí zahrnovat i vyšetření na Mycoplasmagallisepticum u kura domácího a krůt a na Mycoplasmameleagridis u krůt.V souladu s aktuálně platnou legislativou lze ke sledování infekce Mycoplasmagallisepticuma Mycoplasmameleagridis v chovu schváleném pro obchod použít sérologické nebo bakteriologické vyšetření.

Pro sérologické vyšetření se odebírají vzorky krve od 60 kusů z hejna poprvé před začátkem snášky a dále vždy po 90 dnech a lze je vyšetřit rychlým aglutinačním test nebo ELISOU.

V současné době není dostupný až dosud používaný antigen pro rychlou aglutinaci od firmy Bioveta, nicméně k průkazu Mycoplasmasynoviae, Mycoplasmagallisepticum a Mycoplasmameleagridis lze využít antigeny od výrobce BioVac, Francie, které jsou nyní v nabídce firmy O.K. SERVIS, BioPro s.r.o.

Pro vyšetření vzorků krve na mykoplasmu testem ELISA využívají jednotlivé laboratoře různé sety, které se odlišují cenou i validací pro užití kvyšetření směsných vzorků. Z tohoto důvodu je nutno konzultovat cenu a možnost tvorby směsných vzorků s příslušnou laboratoří, která bude vyšetření provádět.

S pozdravem

   
MVDr. Zbyněk Semerád
ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat
Ústřední veterinární správy Státní veterinární správy