Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

… letem veterinárním světem

Informace – zprávy – výzvy

 

Evropa se dohodla na zpřísnění kontroly infestací tasemnicemi

Rada Evropy a Evropský parlament vyslovily souhlas se zpřísněnými opatřeními k udržení Velké Británie, Irska, Finska a Malty bez přítomnosti tasemnic Echinococcus multilocularis.

Přijaté rozhodnutí požaduje přeléčení psů do vyjmenovaných členských států, které jsou deklarovány bez přítomnosti Echinococcus multilocularis, a má také zajistit, aby byl pes přeléčen veterinárním lékařem 24 až 120 hodin (1–5 dnů) před vstupem do jmenovaných států.

Výjimka z European pet travel rules, která umožňuje ochranu některých zemí, jako Velká Británie, před zavlečením vztekliny a tasemnic, končila jinak 31. prosince 2011.

Podmínky přesunu psů ve vztahu ke vzteklině tak budou harmonizovány se zbytkem Evropy.

Kanci se těší na rok 2018

Konference Boars Heading for 2018, pořádaná 30. 11. 2011 v Amsterodamu, soustředila kolem 30 mezinárodních expertů k diskusi o budoucnosti chovu a kastraci kanečků a kanců.

Za FVE a UEVP se zúčastnil R. Van Dobbenburgh.

A. Gavinelli, za vedení DG Sanco Animal Welfare Unit, vysvětlil, že musí být ještě vyřešena řada technických problémů, aby byl umožněn zákaz kastrace kanců a Evropská komise bude financovat výzkumné programy v této oblasti.

Obsáhlá diskuse se soustředila kolem prasat porážených ve vysoké hmotnosti využívaných zejména k výrobě tradičních produktů: Španělsko a Itálie požadují za tímto účelem mimořádné výjimky. Navíc je jasné, že v evropských státech vesměs chybí farmaceutické produkty zaregistrované pro účely analgezie a anestezie u selat.

Evropská unie přijala rozhodnutí ke zlepšení welfare velryb

Světová organizace na ochranu zvířat (WSPA) vítá silně protivelrybářský postoj Evropské unie, který zavazuje 25 členských států k moratoriu na komerční lov velryb. Rozhodnutí komise pro léta 2012–2015 také vede členské státy k vytváření velrybích útulků a podporuje návrhy na ukončení lovu velryb pro vědecké účely. Z rozhodnutí rovněž vychází podpora EU povolení lovu velryb pouze za účelem obživy „původních populací“ jako Eskymáků, a to v případě, že tento lov je odpovídajícím způsobem regulován a úlovek použit pro místní účely.

FVE • Rue Defacqz 1 • 1000 Brussels • info@fve.org