Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva KVL ČR – Premiér i ministři návrhům veterinářů rozumějí

Tisková zpráva KVL ČR – Premiér i ministři návrhům veterinářů rozumějí

Bře 24, 2017

Tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ze dne 24. 3. 2017

Premiér i ministři návrhům veterinářů rozumějí

Včera, dne 23. 3. 2017, představili zástupci profesních komor premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, jeho ministrům a šéfovi Legislativní rady vlády, problém, který se nanejvýš dotýká ochrany spotřebitelů odborných služeb, nejen veterinárních lékařů.

(Z vrcholných politických činitelů se jednání u pana premiéra zúčastnili i ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Jan Chvojka. Nepřítomného ministra zemědělství zastupoval vrchní rada Petr Jílek)

Hlavním problémem je, že těm, kteří vykonávají odbornou činnost bez odpovídající způsobilosti, hrozí nejčastěji žádný nebo pouze minimální postih. Taková neodborná činnost ohrožuje nejen welfare zvířat; ale například i může způsobit šíření mikrobiálních rezistencí a tím ohrozit i zdraví lidí. Tento problém se táhne už dlouho, ale nově přijímanou legislativou se neřeší, spíše prohlubuje.  Advokáti a právníci tomuto pokoutnímu poskytování služeb „neodborníky“ říkají „vinklaření“.

Premiér vyjádřil pochopení a požádal zástupce komor o návrh systémového řešení. Specificky ve věci veterinární legislativy vyjádřil přání, aby byl v Poslanecké sněmovně, v Zemědělském výboru, nalezen vyhovující kompromis.

Petr Jílek potvrdil, že i Ministerstvo zemědělství má zájem dojít k dohodě, ale ihned také dodal, že jednání v Zemědělském výboru nebude jednoduché. To je bohužel dávno známo, jak řekl Karel Daniel, prezident  KVL. Zároveň však vyjádřil naději, že když nyní už všichni, tedy pan premiér i další ministři, včetně zástupce ministerstva zemědělství, deklarovali zájem tuto problematiku řešit, bude možno chránit pacienty lidské i zvířecí, jakož i zákazníky ostatních profesí, před samozvanými odborníky bez odpovídající způsobilosti.

Včerejší setkání se zástupci vlády bylo proto důležitým krokem.

Josef Duben, PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Karel Daniel
Prezident KVL ČR
603 305 047
daniel.karel@gmail.com

Josef Duben
PR KVL ČR
602 172 954
dubenjsf@gmail.com