Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Úvodník – MVDr. Pavel Raška

  Úvodník

XXI. sněm KVL ČR se uskuteční dne 19. 5. 2012 ve Wellness Hotelu FRYMBURK **** (www.hotelfrymburk.cz)

Jak jsme si již zvykli, i v letošním roce se jednání nejvyššího orgánu komory uskuteční opět v květnu a na rozdíl od loňského roku se opět vyhneme městské aglomeraci. Takže míříme více do jarní přírody. Zatím se zdá, že tento způsob potenciálním účastníkům vyhovuje, a to, že každý rok to má někdo blíže a někdo se holt projede, je podle mého názoru spravedlivé a nevyhnutelné.

Místo konání je letos situováno na břehy naší největší umělé vodní nádrže – Lipenské přehrady, což opět skýtá nové a neokoukané možnosti paralelního vyžití limitovaně pro přímé účastníky sněmovních jednání, avšak pro doprovodné osoby určitě naplno.

Fakultativní sobotní výlet do blízkého okolí místa konání bude obsahovat návštěvu cisterciáckého kláštera Vyšší Brod, jehož historie sahá až do 13. století, i Čertovy stěny, která je jedinečnou skalní lokalitou jižních Čech tyčící se nad údolím řeky Vltavy. Ano, opět nezbývá než doufat, že pověstné nevyzpytatelné a rychle se měnící šumavské počasí nám bude nakloněno a nebudeme nuceni být skryti pouze pod střechami opravdu rozsáhlého objektu hotelového komplexu. I ten však skýtá velmi solidní zázemí v podobě velkého aquacentra s toboganem a opravdu kvalitního wellness zázemí s mnoha relaxačními procedurami, thajské masérky nevyjímaje. Myslím, že i nějaký masér pro dámy se určitě najde. Věřím, že spoustu možností, jak si nad rámec obligátních sněmovních povinností víkend vychutnat, většina z účastníků využije a přispějí tak k dobrému pocitu z celé akce. S dalšími způsoby volitelného relaxu, mimo pracovní jednání sněmu, se můžete seznámit na internetových stránkách hotelu – www.hotelfrymburk.cz.

Požitkářům standardně nabídneme dva rauty – páteční pivní, s již tradiční degustací pivních speciálů malých regionálních pivovarů a druhý sobotní slavnostní, s nezbytnou živou hudební produkcí. V hotelu se nachází i restaurace s thajskými specialitami přímo z vařečky rodilého kuchaře, kdyby přeci jen někdo nebyl skladbou rautových menu zcela uspokojen.

Z významných bodů sněmovního programu je žádoucí upozornit na tradiční projednání některých novel naší komorové legislativy, které si můžete pročíst na stránkách tohoto čísla stavovského periodika.

Hotel Frymburk

Některé si vyžádaly přípravu legislativní komisí představenstva, některé budou zřejmě předloženy členy komory, jelikož se s nimi představenstvo bohužel nemohlo ztotožnit z důvodů kolize s platnou evropskou i národní legislativou. V rámci oblasti hospodaření komory bude sněmu předložen i nově strukturovaný rozpočet pro rok 2013, který by měl lépe zohlednit hospodaření v rámci jednotlivých kapitol strukturovaných v rozpočtu.

V sobotním dopoledni bude zorganizován jistě velmi zajímavý kulatý stůl na téma demografi ckého vývoje ve veterinární profesi v rámci evropského společenství a budoucnosti uplatnění v oboru veterinární lékař. Účast přislíbil zahraniční speaker Dr. Walter Winding, rakouský veterinární lékař a v současnosti člen rady WVA (Světová veterinární asociace).

Snad nám i letos přinese společné setkání při sněmovních jednáních i kuloárních debatách leccos užitečného a dovolí nám také na chvíli zapomenout na každodenní nelehké situace ve veterinární branži, modelované neustále se valícími legislativními změnami. Ty nám pak, podobně jako dalším lidem v rozmanitých oborech činnosti, okořeňuje ještě znovu postupně klíčící „papalášství“ se všemi neblahými dopady na svobodu jednotlivce i plíživým deformováním demokratických principů života společnosti.

Tak si přijeďte zase po roce zkusit alespoň v rámci své stavovské organizace vládnout sami!

 
Za sněmovní výbor se na setkání těší
Pavel Raška