Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Kočka není pes, aneb pozor na některá léčiva

Že není kočka malý pes, si pravidelně ověřují chovatelé, kteří vlastní kočku i psa. Nejen že je kočka jinak „mentálně naprogramovaná“, ale i její metabolismus funguje jinak než ten psí.

Měli bychom mít neustále na paměti, že některá léčiva, která se dají bez problému použít u psa, mohou kočku zabít. Zvláště v období blech a klíšťat – tedy především na jaře a na podzim – se výrazně zvyšuje pravděpodobnost nebezpečí záměny kočičích antiparazitárních přípravků za psí přípravky. Mnohé přípravky pro psy proti blechám a klíšťatům totiž obsahují látky, které jsou pro kočky jedovaté.

Snadná dostupnost antiparazitik na internetu, ve zverimexech a v lékárnách výrazně zvyšuje nebezpečí koupě nevhodného přípravku. Chovatelé by měli být v tomto směru velmi opatrní, a pokud si nejsou jistí, který přípravek je pro kočky bezpečný, měli by dát přednost kvalifikované radě veterinárního lékaře.

Nepodceňujme nebezpečí, která nám mohou způsobit zbytečný traumatizující zážitek. Není nic horšího, než koupit v dobré víře přípravek k ochraně svého miláčka, a přitom mu nevratně ublížit.