Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Veterinární přejímka na výstavách koček

  Pro praxi

Květoslava Mahelková

Cesta kočky na výstavu nebývá jednoduchá

 

Celosvětově se počet koček chovaných v domácnosti stále zvyšuje. Společně s tím se také zvyšují nároky na zvěrolékaře, zabývající se kočičí problematikou. Nejedná se jen o choroby koček, ale také o jejich adekvátní chov a péči o ně. Protože kočky chované v bytech „nejsou vidět“, chovatelé se s nimi rádi pochlubí na výstavách.

V minulém roce bylo 52 výstav koček, které byly pořádány Sdružením chovatelů koček ČSCH (pod mezinárodní organizací FIFe). Tzn. že bylo 52 veterinárních přejímek. Na výstavách se zúčastňuje 150–400 koček z České republiky, EU i třetích zemí. Přejímku konající zvěrolékař má za úkol zabezpečit, aby se na výstavu dostaly pouze kočky, které nejeví příznaky onemocnění a jsou v imunitě (optimálně vakcinovány) proti některým infekčním chorobám.

Vzhledem k tomu, že od 1. 1. 2012 výstavy zvířat v zájmovém chovu nejsou svodem (ten je jen pro hospodářská zvířata), nestanovuje SVS pro jejich výstavy žádné zvláštní podmínky.

Pořádající organizace je povinna ohlásit na KVS, kdy a kde se výstava pořádá. Podmínky pro vystavovatele týkající nepožadovaných vakcinací, antiparazitárních opatření či zdravotních zkoušek tak stanovuje pouze pořadatel výstavy.

Podle v současnosti platného zákona o veterinární péči (Protože ČR je od r. 2005 zemí prostou vztekliny) není zákonná povinnost kočky chované na území ČR (tedy i vystavované) vakcinovat proti vzteklině. Samozřejmě pro cesty do zahraničí musí být kočky vakcinovány proti vzteklině podle předpisů té které země.

Mezinárodní organizace FIFe ve svých předpisech uvádí, že kočky na výstavách musí být vakcinovány proti panleukopenii a kočičí rýmě (herpes a caliciviróze) s dobou trvání podle záznamu v očkovacím průkazu (pet pasu). Primovakcinace musí být minimálně 15 dní před konáním výstavy. Vakcinace proti vzteklině se řídí předpisy příslušné země.

Pořádající organizace je povinna ohlásit na KVS, kdy a kde se výstava pořádá

Kočky se mohou vystavovat od stáří tři měsíců. Není problém, aby koťata byla vakcinována 15 dní před výstavou, vakcín proti parvo, herpes a caliciviróze je dostatečný výběr s možností použití už od šesti týdnů. Letos tedy odpadají dohady, jestli koťata nevakcinovaná proti vzteklině pustit na výstavu nebo ne (u nás registrované vakcíny proti vzteklině je možno aplikovat nejdříve ve stáří tři měsíce – 12 týdnů). Je to velká úleva pro vystavovatele, kteří rádi vystavují celý vrh koťat, aby se pochlubili výsledky svého chovu.

Druhým velmi důležitým úkolem je zjistit okamžitý zdravotní stav kočky, kterou chovatel po cestování vytáhne z přenosky často stresovanou, možná i znečistěnou. Mnohdy je problém v časové tísni odlišit, jestli se jedná o akutní problém nebo chronické onemocnění. Zde pomůže jen zkušenost a praxe zvěrolékaře.

Jaké mohou být problémy, co na kočce hledat. Výtoky z očí a nosu by neměly být, maximálně lehké, vodnaté, čerstvé. Brachycefalická plemena zvláště ta s velmi zkráceným nosem a ne ideálně tvarovanou obličejovou partií mívají stopy po zaschlé chronické sekreci slz.

 

… tenhle mourek by na výstavě měl asi tolik šancí jako myška, kterou si právě ulovil

Pokud sekret není hlenohnisavý nebo hnisavý, je to spíše vada kondice, exteriéru, ne přenosné onemocnění.

Kočka na výstavě musí mít čisté uši. Poměrně velmi často lze najít otitis externa parasitica, proto je vhodné mít při přejímce k dispozici mikroskop a hned na místě chovateli ukázat „breberky“. Je zcela zbytečné a nekolegiální, pokud je kočka z tohoto důvodu nevpuštěna na výstavu, když chovatel zajde k nejbližšímu zvěrolékaři, ten uši dokonale vyčistí a vydá potvrzení, že uši byly zcela v pořádku. Chovatel má smůlu – přejímku konající zvěrolékař rozhoduje s konečnou platností. Zvláštností jsou kočky s rexovitou srstí a zvláště kočky bezsrsté, ty mají fyziologicky větší tvorbu ušního mazu, ten je ale mazlavé, medovité konzistence a barvy. Přílišným důkladným (zbytečným) čistěním jsou boltce silně zarudlé. Bezsrstá plemena koček mají také typicky vlhké prsty.

Zevní parazité, blechy, se v součastné době, kdy je k dispozici velké množství účinných preparátů s jednoduchou aplikací, vyskytují už zřídka. Nález jedné živé blechy neznamená zablešení, mohla si na kočku jen počkat. Při podezření je možno postavit kočku na bílý papír, protřepat srst a vytřepat černé „drobečky“. Že to není prach, ale bleší trus, přesvědčíte chovatele rozpuštěním detritu ve vodě, rozpouští se do červena.

Zahraniční kočky kromě povinné vakcinace proti panleukopenii, herpes a caliciviróze musí být vakcinovány i proti vzteklině

Větším problémem jsou kožní plísně. Makroskopicky zjištěná okrouhlá ložiska se šupinkami jsou pro dermatofytózu velmi typická. Naštěstí už chovatelé jsou dost s problematikou seznámeni a s nemocnou kočkou už na výstavu nejdou.

Problémem je zvláště u koťat odlišit, jestli průjmovitý trus, kterým jsou znečištěna, je enteritis, tedy onemocnění, nebo ze stresu po cestě, nebo jen proto, že se jedno kotě cestou vyprázdnilo a ostatní to rozmatlali. Domnívám se, že běžným klinickým vyšetřením to lze odlišit.

Auskultace obvykle při přejímce není nutná, není na to dostatečný klid a hlavně dostatek času. V odůvodněných případech, při podezření, se ale klid a čas musí najít.

Pro úplnost uvádím vady, které vylučují kočky z výstavy.

Laktující kočky, březí kočky, kočky s odstraněnými drápy, hluché kočky, kočky s kupírovaným ocasem nebo ušima, nekastrované domácí kočky starší deseti měsíců.

Často budete konzultováni a máte rozhodující slovo při podezření na některou z dalších chyb, které vedou k diskvalifi kaci nebo zadržení certifi kátu (např. poly nebo oligodaktylie, kryptorchismus, šilhání), pokud se zjistí v průběhu výstavy. Při přejímce nejste povinni tyto vady hledat.

Výstavní výbor je povinen zajistit pro přejímku vhodný prostor, dezinfekci rukou a stolů (pozor, na to jsou chovatelé velmi citliví!!). Na přejímku jsou vymezeny obvykle dvě hodiny podle počtu přihlášených koček. Je povinnost organizátorů zajistit optimální počet zvěrolékařů, případně pomocníků na organizaci přejímky a dezinfekci. Samozřejmě odměna za práci je smluvní, ale pro zvěrolékaře je to i určitá forma reklamy. Jména zvěrolékařů vykonávajících přejímku mají být uvedena ve výstavním katalogu.

Kočky, které první den prošly veterinární přejímkou, už druhý den na přejímku nejdou. V jednom víkendu se obvykle pořádají dvě jednodenní výstavy v jednom místě – městě. Pokud se jedná o jednodenní výstavy, kde každý den je výstava v jiné zemi, musí projít všechny kočky oba dny přejímkou. Zahraniční kočky kromě povinné vakcinace proti panleukopenii, herpes a caliciviróze musí být vakcinovány i proti vzteklině, a to nejpozději 15 dní před výstavou. Všechny kočky cestující do zahraničí nebo z něj musí být čipovány.

Co vzít s sebou na přejímku: čtečku na mikročipy, pro jistotu teploměr, fonendoskop, malý mikroskop, podložní sklíčka, ušní tampony, trpělivost a schopnost domluvit se anglicky. Dezinfekci a obvykle i ochranný oděv zajišťuje organizátor.

 
Květoslava Mahelková,
mezinárodní posuzovatelka FIFe